Σουδάν: Δραματική ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας

Σουδάν: Δραματική ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010, 16:04
Τετραπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας στο Νότιο Σουδάν, φθάνοντας έτσι τα 4,3 εκατομμύρια, όπως ανακοίνωσαν σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ και οι τοπικές Αρχές.

«Οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι επιδρομές του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA αντάρτες της Ουγκάντας), σε συνδυασμό με την ξηρασία, είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Νοτίου Σουδάν να στερείται τροφής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Γεωργίας του Νοτίου Σουδάν, Σαμσόν Κουάτζε.

Το Νότιο Σουδάν, μία υπανάπτυκτη περιοχή στο μέγεθος της Γαλλίας με άφθονο φυσικό πλούτο, έθεσε το 2005 τέλος σε δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου με το βόρειο τμήμα της χώρας, που στοίχισε περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Ωστόσο, στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, σημειώθηκε υποτροπή των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές, ενώ οι επιδρομές των Ουγκαντέζων ανταρτών του LRA στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 2.500 ανθρώπων και εξανάγκασαν άλλους 350.000 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το Σουδάν, η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής και πέμπτη παραγωγός πετρελαίου της Μαύρης Ηπείρου, έχει πληθυσμό 39 εκατομμύρια κατοίκους. Οι γενικές εκλογές -βουλευτικές, προεδρικές και τοπικές - προβλέπεται να διεξαχθούν τον προσεχή Απρίλιο, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 προγραμματίζεται δημοψήφισμα για την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010, 16:44


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα