«Ποντάρουν» στον ηλίανθο οι Τρικαλινοί αγρότες

«Ποντάρουν» στον ηλίανθο οι Τρικαλινοί αγρότες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010, 12:41
Την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών και ανανεώσιμων καυσίμων φαίνεται ότι συμμερίζονται οι αγρότες στην Καλαμπάκα Τρικάλων, οι οποίοι αποφάσισαν να καλλιεργήσουν ηλίανθο για την παραγωγή βιοντίζελ.

Συνολικά 40 παραγωγοί, με 2.500 χιλιάδες στρέμματα, έχουν υπογράψει μέχρι τώρα συμβόλαια με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας (Ε.Α.Σ. Καλαμπάκας), προκειμένου να προβούν στην καλλιέργεια του φυτού.

Όπως τονίστηκε από εκπρόσωπο της Ε.Α.Σ., πέρα από την οικολογική συνείδηση που διακατέχει τους αγρότες της περιοχής, το χαμηλό κόστος παραγωγής καθώς και τα εγγυημένα έσοδα είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που συνετέλεσε στην απόφασή τους να καλλιεργήσουν ηλίανθο.

Η σχετικά «εύκολη» καλλιέργεια θα εξασφαλίζει ελκυστικές τιμές για το 2010 σε σχέση με άλλες, ενώ οι απαιτήσεις σε νερό είναι πολύ μικρότερες.

Η καλλιέργεια είναι φιλική προς το περιβάλλον για έναν επιπλέον λόγο. Σύμφωνα με έρευνες, μια μέση παραγωγή 250 κιλών ανά στρέμμα απομακρύνει από το έδαφος 9 μονάδες αζώτου, 5 μονάδες φωσφόρου, 20 μονάδες καλίου, 4 μονάδες μαγνησίου και 12 μονάδες ασβεστίου.

Στόχος της Ένωσης είναι να φθάσει τα 6.000 στρέμματα για την παραγωγή του φυτού.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010, 12:47


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για την ανοχή παραβατικής συμπεριφοράς, που αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής...