"Στο σκαμνί" ο Α. Μπέος, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Ν. Σμύρνης

"Στο σκαμνί" ο Α. Μπέος, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Ν. Σμύρνης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010, 19:19
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσουν σε λίγους μήνες δέκα άτομα για...το μεγάλο φαγοπότι που στήθηκε σε βάρος του Δήμου Ν. Σμύρνης προκαλώντας ζημία που ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ!

Οι κατηγορούμενοι -ανάμεσά τους ο νυν (αλλά και πρώην) Δήμαρχος, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι- ασκούσαν την ουσιαστική διοίκηση και διαχείριση στα οικονομικά της ΠΑΕ Πανιώνιος.

Την υπόθεση είχε φέρει στο φως η «Zougla.gr», αποκαλύπτοντας την εισαγγελική πρόταση-βόμβα της κ. Ευσταθίας Σπυροπούλου, την οποία υιοθέτησαν οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου, αφού με βούλευμά τους ζητούν την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο για κακουργήματα σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Μάλιστα, η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή από 3 έως 6 μήνες, βάσει της ειδικής διάταξης που προβλέπεται για τους εν ενεργεία δημάρχους.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος καταγράφεται ότι, από τις 12 Μαρτίου 1995 έως και τις 28 Ιουλίου 2000, οι εμπλεκόμενοι ως μέλη του Δ.Σ της ΠΑΕ, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκε κατά πλειοψηφία στον Δήμο Ν. Σμύρνης "κατόπιν συναπόφασης και με ενότητα δόλου ενήργησαν με εναλλασσόμενους ρόλους".

Σύμφωνα μάλιστα με την εισαγγελική πρόταση:

- Κατήρτισαν πλαστά εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, τα οποία δήθεν είχαν εκδοθεί από εταιρείες, οι οποίες όμως φορολογικά ήταν ανύπαρκτες. Τα τιμολόγια αντιστοιχούσαν σε διάφορες εργασίες - υπηρεσίες - υλικά (όπως ανακατασκευή δαπέδου αποδυτηρίων, βάψιμο εξέδρας με ειδικό χρώμα, ενίσχυση κιγκλιδωμάτων, βάψιμο στα αποδυτήρια, τα γραφεία, τις τουαλέτες, το γυμναστήριο του σταδίου, αγορά χλοοτάπητα). Ένα τιμολόγιο αφορούσε, μάλιστα, στη διαμόρφωση της θύρας των επισήμων και του εξωτερικού χώρου ενόψει του αγώνα με τη Λάτσιο! Ένα άλλο, στην οργάνωση, στελέχωση και ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ και προβολή του έργου της ή αγορά διαφημιστικού υλικού, όπως τασάκια, αναπτήρες, αφίσες, διαφημίσεις στον περιοδικό Τύπο... ακόμη και εξεύρεση οικονομικών πόρων, μελέτη και οργάνωση πλάνου που θα έχουν οι σπόνσορες, για την επάνοδο της ομάδας στην Α΄ Εθνική και επαφές με τους αθλητικούς συντάκτες.

- Κάποια τιμολόγια φέρονταν να είχαν εκδοθεί από έναν... πεθαμένο!

- Έφεραν έναν κωδικό διάτρησης, τον οποίο έκαναν με αιχμηρό αντικείμενο, πιθανόν καρφίτσα, και όχι με τις νόμιμες διατρητικές μηχανές.

Όπως εκτίμησαν, τόσο οι δικαστές όσο και η εισαγγελέας, κ. Ευσταθία Σπυροπούλου, στόχος τους ήταν «να παραπλανήσουν τα μέλη του Δ.Σ της ΠΑΕ, τους μετόχους της, μεταξύ των οποίων και τον κύριο μέτοχο, τον Δήμο Ν. Σμύρνης, τα αρμόδια όργανα της ΠΑΕ (υπαλλήλους λογιστηρίου κ.λπ.) ως και την εποπτεύουσα Αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης - Γενική Γραμματεία Εμπορίου - Διεύθυνση ΑΕ και Πίστεως, ότι τα τιμολόγια είχαν δήθεν εκδοθεί από τους αναγραφόμενους σε αυτά εκδότες και αντιστοιχούσαν στις αναφερόμενες εργασίες με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό (σ.σ. από πολλές χιλιάδες μέχρι πολλά εκατομμύρια δραχμές) και έτσι να πετύχουν την έγκριση και εκταμίευση από το ταμείο της ΠΑΕ αντίστοιχων χρηματικών ποσών, συνολικού ύψους 541.982.000 δρχ. Έτσι, αφού δήθεν είχαν καταβληθεί τα ποσά στους υποτιθέμενους δικαιούχους, θα μπορούσαν να πετύχουν τη "χρηματοδότηση" υπό τη μορφή διαδοχικών αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ από τον Δήμο, για την αγορά μετοχών προς κάλυψη των φερομένων ως δήθεν γενομένων ψευδών και εικονικών δαπανών.

Τι πέτυχαν;

- να καταβάλει ο Δήμος για την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ 227 εκατομμύρια δρχ. για το
  1995
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 1996
- 400 εκατομμύρια δραχμές για το 1997
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 1998
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 1999
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 2000

«Με τις πράξεις αυτές οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να προσπορίσουν στον εαυτό τους και σε τρίτους αποδέκτες παράνομο περιουσιακό όφελος, αντίστοιχο της αξίας των πλαστών τιμολογίων, που υπερβαίνει συνολικά τα 73.000 ευρώ (το όφελος) και να ζημιώσουν αντίστοιχα την ΠΑΕ και τον Δήμο Ν. Σμύρνης κατά το συνολικό ποσό της αξίας των τιμολογίων,1.590.556 ευρώ ή 541.982.000 δρχ., πλέον του προστίμου, ύψους 2.861.335 ευρώ ή 975 εκατομμυρίων δρχ. που επιβλήθηκε στην ΠΑΕ και υποχρεώθηκε να καταβάλει για φορολογική παράβαση σχετικά με τα πλαστά εικονικά τιμολόγια. Η δε ζημία που προξενήθηκε σε βάρος του Δήμου υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ.»

Στο σκαμνί θα καθίσουν για τα κακουργήματα της απάτης ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, πλαστογραφίας μετά χρήσεως και χρήσης πλαστού κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, οι:

- Λουκάς Σιότροπος
- Γέωργιος Πώποτας
- Κίμων Μαγκριώτης
- Αχιλλέας Μπέος
- Γεώργιος Σιότροπος
- Γεώργιος Κουτελάκης
- Μαρίνα Ιακωβάκη
- Παναγιώτης Κρυπωτός
- Ελευθέριος Γενεράλης
- Βαρβάρα Κορκοβίλη (ως άμεση συνεργός στις παραπάνω πράξεις).

Διαβάστε επίσης:

Δικαστική βόμβα για τα εικονικά τιμολόγια του Πανιωνίου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010, 19:46


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα