Αλλαγές στη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

Αλλαγές στη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 13:55
Σημαντικές τροποποιήσεις υπάρχουν στο σχέδιο της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού, ώστε να εκδοθεί άδεια κατασκευής. Συγκεκριμένα, το νέο αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μικρότερου εμπορικού κτιρίου στον Βοτανικό, την κατάργηση του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του ΠΑΟ, καθώς και του δημοτικού και πολυλειτουργικού κτιρίου του Δήμου Αθηναίων.

Έτσι, το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον ν. 3481/2006 αναθεωρείται ως προς το σχεδιασμό του και την διαδικασία υλοποίησής του, ως εξής:

• Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.

• Καταργείται πλήρως το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

• Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

• Ενσωματώνονται πλήρως στο κτίριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτίριο, οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

• Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τμ περίπου).

• Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτιρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.


Με τα μέτρα αυτά το Υπουργείο στοχεύει στη μείωση της συνολικής δόμησης του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου και έτσι αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006. Η τελική έγκριση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και θα εγκρίνονται οι απαιτούμενες μελέτες. Το σχέδιο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατόπιν συνάντησης της υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων.

Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό και την ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ σύντομα το υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που απαιτείται.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 14:16


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα