Μας πήραν και τη… βίζα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010, 22:15


Με μία συνάντηση, ανεπίσημη κατά το πρωτόκολλο, η οποία κράτησε περισσότερο του αναμενομένου και με μία ατζέντα στην οποία κυριαρχούσε περισσότερο η οικονομία, παρά τα διμερή ζητήματα και οι διεθνείς εξελίξεις, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκλεισε τον κύκλο των επαφών του, συζητώντας με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου μετέφερε και επιστολή των Μέρκελ και Σαρκοζί με τις σκέψεις των Ευρωπαίων ηγετών για την πλήρη αναδιάρθρωση των μηχανισμών που διέπουν τα διεθνή οικονομικά σε καιρούς παγκοσμιοποίησης.

Ο στόχος δεν ήταν παρά οι κερδοσκοπικοί μηχανισμοί, οι οποίοι στράφηκαν κατά της Ελλάδας, θα επιτεθούν εναντίον του υπόλοιπου μεσογειακού Νότου και στη συνέχεια, όπως αναμένεται, θα επιτεθούν και εναντίον της βρετανικής στερλίνας.

Κατά τις δηλώσεις του, που δεν έγιναν από κοινού με τον κ. Ομπάμα, λόγω του ανεπίσημου της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, που έχουν εκπονήσει από κοινού με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγέλα Μέρκελ, για τον περιορισμό της δράσης των κερδοσκόπων.

Η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας, καθώς και το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας, ήταν τα δύο ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την αποφασιστικότητα, όπως είπε, του ελληνικού λαού να βάλει την χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσης, διαβεβαίωσε τον κ. Ομπάμα για τη στήριξή του στην πολιτική του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, για μία λύση του Kυπριακού, καθώς και για την πρωτοβουλία του να ξεκινήσει το 2014 η ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, γεγονός που θα αποτελέσει ένα σταθεροποιητικό παράγοντα για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

/bestof/!2010/090310/gap.flv


Ο κ. Παπανδρέου, ήδη από το πρωί της Τρίτης, είχε διασφαλίσει τη θερμή πολιτική υποστήριξη που διεκδικούσε από την αμερικανική κυβέρνηση. Τη στήριξη αυτή εξέφρασε δημόσια η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και στη συνέχεια οι υπόλοιποι αξιωματούχοι, τους οποίους συνάντησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως η πρόεδρος του Κογκρέσου, Νάνσυ Πελόσι.

Η ουσιαστικότερη, ωστόσο, αν και έμμεση στήριξη, προήλθε με την κατάργηση της θεώρησης (βίζα) για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αμερική, ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων ετών, που είχε υποβάλει η Αθήνα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιλυθεί.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζαςΗ υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ανακοίνωσε σήμερα την εγγραφή της Ελλάδας ως μέλος του Προγράμματος Αποποίησης Βίζας (Visa Waiver Program - VWP) ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταλλαγή πληροφοριών για επιβάτες και διαβεβαιώνοντας τα αυστηρά κριτήρια ασφαλείας, καθώς βελτιστοποιείται η μετακίνηση των Ελλήνων πολιτών που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπουργός Ναπολιτάνο είπε ότι βασίζεται στη στενή συνεργασία της Ελλάδας, από την οποία αναμένει να δεσμευτεί στα αυστηρά κριτήρια ασφαλείας και ελέγχων, καθώς οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν συνεργάζονται μαζί της «για την προστασία των πολιτών» των δύο χωρών και την «ενδυνάμωση των οικονομιών» τους.

Στο κείμενο του υπουργείου αναφέρεται ότι η εγγραφή της Ελλάδας στην λίστα των 35 χωρών που ήδη συμμετέχουν στο VWP αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το VWP, το υπουργείο Ασφάλειας των ΗΠΑ ορίζει ότι η Ελλάδα είναι συμβατή με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από αυτό. Γνωστοποιείται επίσης ότι πλέον οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μια Εξουσιοδότηση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδίων (Electronic System Travel Authorization – ESTA) μέσω του διαδικτύου. Οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν στο εξής να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για περίοδο 30 ημερών χωρίς να απαιτείται η έκδοση βίζας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, 00:20


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...