Πακέτο στήριξης 25 δισ. από την Ευρωζώνη

Πακέτο στήριξης 25 δισ. από την Ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010, 10:30
Πρώτη είδηση στη βρετανική εφημερίδα Guardian είναι η συμφωνία ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι κυβερνήσεις των 16 χωρών της Ευρωζώνης, για τη διάσωση της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός πακέτου στήριξης του κοινού νομίσματος.

«Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να υπάρξουν συντονισμένες, διμερείς προσφορές οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων για τη λήψη δανείων στην Ελλάδα, εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση», φέρεται να δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έγκριτο έντυπο.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία, πάντως, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής της μορφής, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη άλλες πηγές.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες τη Δευτέρα.

Η βοήθεια που θα καταστεί διαθέσιμη στην Ελλάδα θα φθάσει έως και τα 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Οι ανάγκες της Ελλάδας για δανεισμό υπολογίζονται σε 53,2 δισ. ευρώ για το 2010.

«Η διάσωση θα είναι μια συντονισμένη προσέγγιση, με συνεισφορές σε διμερές επίπεδο. Μια συνεισφορά σε διμερές επίπεδο μπορεί να είναι ένα δάνειο ή μια εγγύηση για τη λήψη δανείου», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν στην εφημερίδα.

Η συμφωνία αυτή καταρτίστηκε κατά τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση της απαγόρευσης -βάσει των κανόνων που διέπουν την κοινή νομισματική πολιτική-, της «διάσωσης» μιας χώρας που βρίσκεται στο όριο της χρεωκοπίας και  ώστε να μην παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης, σπεύδει να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για τις 16 χώρες μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει διαρκής, αυστηρή παρακολούθηση της ακρίβειας των στοιχείων όσον αφορά στους προϋπολογισμούς τους.

«Η Ελληνική περίπτωση είναι σημείο καμπής για την Ευρωζώνη», φέρεται να δήλωσε στον Guardian ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ για οικονομικά και νομισματικά θέματα. «Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, και αποτύχουμε κι εμείς, αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ' αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι», είπε ο Ρεν.

Ο Ρεν δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι τον επόμενο μήνα θα προτείνει ένα καθεστώς αυστηρής επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών και την ανάθεση στη Eurostat σημαντικών ελεγκτικών ευθυνών για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Διάψευση από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών

Πάντως, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει για καμιά συμφωνία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σχετικά με παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση αυτή του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου έρχεται μετά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις των 16 χωρών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας.

«Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο σχέδιο», τόνισε ο Γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμιά βοήθεια.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμά της και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό το δημοσίευμα είναι σωστό», κατέληξε ο ίδιος.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010, 11:01


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα