«Κρατείται» ο επικεφαλής του στρατού της Γουινέα-Μπισάου

«Κρατείται» ο επικεφαλής του στρατού της Γουινέα-Μπισάου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010, 18:02
Συνελήφθη από στρατιωτικούς ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου της Γουϊνέας-Μπισάου, στρατηγός Ζοζέ Ζαμόρα Ιντούτα, ο οποίος νωρίτερα εξαπέλυσε απειλές εναντίον της ζωής του πρωθυπουργού της χώρας, Κάρλος Γκόμες.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή μαζί με τον Ιντούτα συνελήφθησαν και κρατούνται ακόμα 40 στρατιωτικοί του περιβάλλοντός του.

«Συλλάβαμε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Ζοζέ Ζαμόρα Ιντούτα που κρυβόταν στο σπίτι φίλων του, επίσης στρατιωτικών. Θα τον οδηγήσουμε σε ασφαλές μέρος σε αεροπορική βάση κοντά στο αεροδρόμιο», ανέφερε η ίδια πηγή.

Τα πνεύματα ωστόσο στη χώρα φαίνεται πως κατευνάζονται, αφού σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ο αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου, στρατηγός Αντόνιο Ιντιγιάι, «υπέβαλε την παραίτησή του για να κατευναστεί η κατάσταση στη χώρα», μετά από τις μαζικές συλλήψεις και την πολιτική αναταραχή στη Γουινέα-Μπισάου.

Παραλίγο πραξικόπημα

Ομάδα στρατιωτικών αξιωματούχων της Γουινέα-Μπισάου εισέβαλε στα γραφεία του ΟΗΕ και «απήγαγε» τον πρώην αρχηγό του Ναυτικού, Μπούμπο Να Τσούτο, ο οποίος είχε καταφύγει εκεί τον Δεκέμβριο, επειδή θεωρήθηκε ύποπτος ότι ήταν ο επικεφαλής ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος, το 2008.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, λίγη ώρα νωρίτερα στρατιώτες είχαν «συλλάβει» τον πρωθυπουργό της χώρας, Κάρλος Γκόμες, όπως δήλωσε ένας συνεργάτης και ένα μέλος της οικογενείας του.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκόμες αφέθηκε ήδη ελεύθερος. Συγκεκριμένα, ο Μαμάντου Ντιάο, ακόλουθος Τύπου του πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε την απελευθέρωση, ενώ ένας μάρτυρας στο Μπισάου είπε ότι είδε το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού να κατευθύνεται προς το προεδρικό μέγαρο.

Στρατιώτης που μετείχε στην όλη επιχείρηση και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε χαρακτηριστικά στα διεθνή πρακτορεία: «Ο πρωθυπουργός ήδη μεταφέρθηκε στην ιδιωτική του κατοικία, όπου δέχτηκε μια ομάδα αξιωματικών, αλλά οι γειτονικοί προς την κατοικία του δρόμοι είναι περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που απαγορεύουν κάθε πρόσβαση στην πρωθυπουργική κατοικία».

Στα άκρα οι σχέσεις με τον αρχηγό του ΓΕΣ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Γουϊνέας- Μπισάου, στρατηγός Αντόνιο Ιντιγιάι, απείλησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου «ότι θα σκοτώσει τον πρωθυπουργό» στην περίπτωση που οι στρατιωτικοί-οπαδοί του δεν σταματήσουν τις διαδηλώσεις.

«Ζητάμε να σταματήσουν αμέσως οι διαδηλώσεις στους δρόμους. Εάν δεν γίνει αυτό θα αναγκαστούμε να οδηγηθούμε στη θανάτωση του πρωθυπουργού Καντόγιο», είπε ο στρατηγός, αναφερόμενος στο προσωνύμιο με το οποίο ο κόσμος γνωρίζει τον Κάρλος Γκόμεζ τζούνιορ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010, 19:02


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα