Τι συμβαίνει σε κάθε χώρα εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας

Τι συμβαίνει σε κάθε χώρα εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Απριλίου 2010, 09:36
Τα προβλήματα στις αερομεταφορές, που ανέκυψαν μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία, είναι -σύμφωνα με τις αεροπορικές εταιρείες- τα σοβαρότερα μετά την περίοδο που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Υπολογίζεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες χάνουν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα αυτήν τη στιγμή.

Τα περισσότερα εκ των αεροσκαφών είναι καθηλωμένα στο έδαφος και δεκάδες χιλιάδες επιβάτες είναι εγκλωβισμένοι για τρίτη ημέρα στα διεθνή αεροδρόμια.

Σχεδόν όλες οι χώρες εξακολουθούν να απαγορεύουν για λόγους ασφαλείας να εκτελούνται πτήσεις στον εναέριο χώρο τους, ενώ μετεωρολόγοι λένε ότι η κατεύθυνση των ανέμων σημαίνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας.«Επιτυχείς» οι δοκιμαστικές πτήσεις που έκαναν KLM και Lufthansa


Οι ολλανδικές αερογραμμές KLM ανακοίνωσαν σήμερα, ότι η δοκιμαστική πτήση που πραγματοποίησαν χθες δεν αποκάλυψε φθορές στον κινητήρα του αεροσκάφους ή άλλα προβλήματα, που ενδεχομένως να είχαν προκληθεί από την ηφαιστειακή τέφρα και θα πραγματοποιήσουν άλλες εννέα δοκιμαστικές πτήσεις.

Επίσης η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε, ότι οι έλεγχοι που έγιναν μετά τις χθεσινές δοκιμαστικές πτήσεις που έκαναν δέκα δικά της αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της, «δεν έδειξαν κάποια φθορά στα παράθυρα του πιλοτηρίου ή στην άτρακτο και καμία επίδραση (της τέφρας) στους κινητήρες».

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας (ENAC) ανακοίνωσε σήμερα, ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα δοκιμαστική πτήση, για να αξιολογήσει τον κίνδυνο από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας.

Την ίδια ώρα, και η Air France θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις στα νοτιοδυτικά της χώρας, περιοχή που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια του Μπορντό, της Τουλούζης και του Μονπελιέ.Εδώ μπορείτε να μάθετε τις τελευταίες εξελίξεις για κάθε χώρα:

Μ. Βρετανία

Κλειστός θα παραμείνει ο εναέριος χώρος μέχρι τουλάχιστον τις 02:00 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ η η αεροπορική εταιρία British Airways ανακοίνωσε, ότι ματαιώνει όλες τις πτήσεις, που ήταν προγραμματισμένες για αύριο.

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες αεροπορικού ελέγχου (NATS), περιορισμένα τμήματα του εναερίου χώρου στις περιοχές της Σκοτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Βόρειας Αγγλίας θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 18:00 GMT σήμερα.

Η NATS ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αναθεωρεί τις πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και θα εκδώσει νέα ανακοίνωση γύρω στις 20:00.

Γαλλία

Τα τελευταία αεροδρόμια που παραμένουν ανοιχτά στο νότο, όπως της Τουλούζης, του Μονπελιέ και της Μπιαρίτζ θα κλείσουν από τις 14:00 ώρα Ελλάδας. Από το μεσημέρι, όλα τα γαλλικά αεροδρόμια θα κλείσουν μέχρι τουλάχιστον τις 08:00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας.

Γερμανία

Ο εναέριος χώρος της Γερμανίας θα παραμείνει κλειστός μέχρις τις 20:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε η γερμανική υπηρεσία αεροπορικής ασφαλείας.

Αυστρία

Ο εναέριος χώρος της αναμένεται να παραμείνει κλειστός τουλάχιστον ως τις 02:00 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της Κυριακής.

Βέλγιο

Κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 14:00 ώρα Ελλάδας σήμερα. Η Brussels Airlines ματαίωσε όλες τις πτήσεις μέχρι τη Δευτέρα.

Ολλανδία

Ο εναέριος χώρος της Ολλανδίας θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 14:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Ο ολλανδικός εθνικός αερομεταφορέας KLM, ανακοίνωσε πως ματαιώνει όλες τις ευρωπαϊκές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ για σήμερα, Κυριακή και τις υπερατλαντικές πτήσεις μέχρι τουλάχιστον τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Βουλγαρία

Στη Σόφια, των υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε το συνολικό κλείσιμο του εναερίου χώρου της Βουλγαρίας μέχρι τουλάχιστον τις 02:00 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της Κυριακής.

Αλβανία

Κλειστό είναι το αεροδρόμιο των Τιράνων.

Δανία

Ο εναέριος χώρος της Δανίας θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 02:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε η Naviair.

Ισλανδία

Επειδή το νέφος δεν την κάλυψε λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, τα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά.

Σουηδία

Ο εναέριος χώρος της Σουηδίας θα παραμείνει κλειστός για ολόκληρη την Κυριακή και τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η σουηδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Οι εθνικές αερογραμμές SAS ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδόν όλες οι πτήσεις τους θα ματαιωθούν μέχρι την Τρίτη.

Ουγγαρία

Εναέριος χώρος κλειστός μέχρι την Δευτέρα στις 12:00 ώρα Ελλάδος.

Ισπανία

Έκλεισαν τα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, ενώ ο εθνικός αερομεταφορέας, Iberia, ματαίωσε όλες τις ευρωπαϊκές πτήσεις εκτός από εκείνες από και προς την Πορτογαλία, τη Νότια Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τα αεροδρόμια της Βόρειας Ισπανίας, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Βαρκελώνης, είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 16:00 ώρα Ελλάδας σήμερα. Το αεροδρόμιο της Πάλμα θα μείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Ιρλανδία

Ο εναέριος χώρος της Ιρλανδίας έκλεισε και πάλι μέχρι τις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Η Ιρλανδική Υπηρεσία Αεροπορίας ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 18:00 ότι το κλείσιμο του εναερίου χώρου της για τις εμπορικές πτήσεις παρατείνεται μέχρι τις 12: 00 GMT της Κυριακής.

Ιταλία

Η αρμόδια υπηρεσία της Ιταλίας (ENAC) ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της βόρειας Ιταλίας θα παραμείνει κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 20:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου και ότι ενδέχεται να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλα τμήματα της χώρας.

Τελικά η υπηρεσία της χώρας έδωσε παράταση στην απαγόρευση πτήσεων ως τουλάχιστον τις 06:00 GMT της Δευτέρας έδωσε σήμερα και η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ENAC.

Η ENAC ανακοίνωσε ότι δεν κρίνει απαραίτητο να παρατείνει την απαγόρευση και σε άλλα τμήματα της Ιταλίας και ότι το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης θα παραμείνει ανοιχτό.

Νορβηγία

Τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο Νότο, όπως του Όσλο το Gardermoen, τα Stavanger και Bergen παραμένουν κλειστά.

Φινλανδία

Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς τα αεροδρόμια της Φινλανδίας μέχρι τις 17:00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας, ανακοίνωσε η Finavia, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των αεροδρομίων της χώρας.

Ολλανδία

Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδας. Όλες τις πτήσεις της KLM προς και από το αεροδρόμιο Schiphol έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα (22.00 GMT), σήμερα.

Πολωνία

Ο εναέριος χώρος εξακολουθεί να είναι τελείως κλειστός μέχρι νεωτέρας, συμπεριλαμβανομένης της Κρακοβίας, όπου αναμένονται την Κυριακή περίπου 80 ξένες αντιπροσωπείες για την κηδεία του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι. Οι πτήσεις της LOT ακυρώθηκαν μέχρι τις 14:00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα.

Ρουμανία

Το σύνολο του εναέριου χώρου της Ρουμανίας έκλεισε σήμερα από τις 18:00 (15.00 GMT).

Λευκορωσία

Στο Μινσκ, οι Αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εναερίου χώρου της Λευκορωσίας.

Ρωσία

Ο εναέριος χώρος παραμένει ανοικτός, αλλά οι πτήσεις προς τα βόρεια και δυτικά της ηπείρου έχουν ακυρωθεί.

Ουκρανία

Στο Κίεβο, είναι ανοικτό το αεροδρόμιο Μπορισπόλ.

Σερβία

Τμήμα του εναερίου χώρου της χώρας, στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Κροατία, θα παραμείνει κλειστό, μετέδωσε η σερβική τηλεόραση RTS, επικαλούμενη απόφαση της σερβικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου προς τη Δυτική Ευρώπη ματαιώθηκαν, ενώ είναι πιθανή η συνολική ματαίωση των πτήσεων μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, ο εναέριος χώρος της Σερβίας, του μεγαλύτερου τμήματος της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και τμήματα των αεροδιαδρόμων πάνω από τα διεθνή χωρικά ύδατα της Νότιας Αδριατικής έκλεισαν και το μέτρο ισχύει από τις 14:00 σήμερα.

Το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 23:00, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας.

Σλοβακία

Εναέριος χώρος κλειστός από χθες στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Κροατία

Έκλεισε ο εναέριος χώρος επάνω από τη Βόρεια Κροατία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ.

«Η υπηρεσία ελέγχου των αερομεταφορών έκλεισε τον κροατικό εναέριο χώρο βόρεια του 45ου παράλληλου, που περιλαμβάνει και το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ», δήλωσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι τα αεροδρόμια του Σπλιτ και του Ντουμπρόβνικ στην Αδριατική παραμένουν ανοικτά.

Βοσνία

Η Βοσνία έκλεισε μέχρι τις τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) τον εναέριο χώρο της, δήλωσε υπεύθυνος του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Σαράγεβο.

Ελβετία

Εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Τσεχία

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, παρατείνεται έως τις 12:00 της Δευτέρας.Λουξεμβούργο

Το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου θα παραμείνει κλειστό ως τις 18:00.

Εσθονία

Κλειστός ως τη Δευτέρα ο εναέριος χώρος της Εσθονίας.

Λιθουανία

Θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τις Αρχές του αεροδρομίου του Βίλνιους.

Λευκορωσία

Οι κινήσεις αεροσκαφών περιορίζονται μεταξύ 7.000 και 11.000 μέτρων. Αρκετές πτήσεις από το Μίνσκ ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Απριλίου 2010, 15:58


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...