Έφθασε στο Παρίσι ο Νοριέγκα

Έφθασε στο Παρίσι ο Νοριέγκα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2010, 16:05
Στο Παρίσι έφθασε σήμερα ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα, αφού εκδόθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Ο 76χρονος, ο οποίος ανατράπηκε με μία αμερικανική εισβολή το 1989, έφθασε αεροπορικώς στη γαλλική πρωτεύουσα, από το Μαϊάμι, όπου εκρατείτο, αφότου εξέτισε ποινή κάθειρξης 17 ετών για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Λίγη ώρα μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ εμφανίστηκε ενώπιον Γάλλου δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για την κράτησή του εν αναμονή της νέας δίκης του.

Ο αυτοανακηρυχθείς στο παρελθόν «Ύπατος Ηγέτης του Παναμά» είχε καταδικαστεί για δωροληψία εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να βοηθήσει το καρτέλ του Μεντεγίν να διακινήσει παράνομα κοκαΐνη στις ΗΠΑ.Ο Noριέγκα, πρώην πληροφοριοδότης της CIA, καταδικάστηκε ερήμην στη Γαλλία σε κάθειρξη δέκα ετών για διάφορες κατηγορίες, όμως η γαλλική Δικαιοσύνη θέλει να τον δικάσει εκ νέου με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος και την αγορά με τα χρήματα αυτά τριών πολυτελών διαμερισμάτων στη Γαλλία.

Οι δικηγόροι του θα ισχυριστούν ότι ως αιχμάλωτος πολέμου και πρώην αρχηγός κράτους πρέπει να σταλεί πίσω στον Παναμά.

Ο Νοριέγκα επιμένει ότι είναι αθώος και ότι βοήθησε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών. Τον Ιανουάριο του 1990, παραδόθηκε στα αμερικανικά στρατεύματα, αφού είχε καταφύγει για δέκα ημέρες στην πρεσβεία του Βατικανού. Είχε εκτίσει την ποινή που του είχαν επιβάλει τα αμερικανικά δικαστήρια για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών πριν από δύο χρόνια, αλλά παρέμενε σε φυλακή της Φλόριντα, προσπαθώντας να επιτύχει τη μη έκδοσή του στη Γαλλία.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 1990 σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική εισβολή περίπου 300 πολίτες του Παναμά, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κεντροαμερικανικής χώρας υπολογίζουν τους νεκρούς σε πολύ περισσότερους.

Διαβάστε επίσης:
"Αποτέλεσμα μυστικής συμφωνίας" η έκδοση του πρώην δικτάτορα του Παναμά, 27 Απριλίου 2010, 09:09

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2010, 17:17


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα