"Έφυγε" ο σκηνογράφος Στέφανος Λαζαρίδης

"Έφυγε" ο σκηνογράφος Στέφανος Λαζαρίδης

Έφυγε από τη ζωή, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο διακεκριμένος σκηνογράφος και πρώην διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Στέφανος Λαζαρίδης. Συγκεκριμένα, το 2006 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λυρικής, αλλά ύστερα από δεκαοκτώ μήνες, το καλοκαίρι του 2007, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του.

Ο Στέφανος Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1942 στην Ντίρι-Ντάουα της Αιθιοπίας, από Έλληνες γονείς. Φοίτησε σε ελληνικό σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε στη Γενεύη και το Λονδίνο, όπου και εγκαταστάθηκε. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνογράφος, το 1967, με το έργο του Tennessee Williams «Εκκεντρικότητες ενός αηδονιού» στο Gilford. Δούλεψε επάνω στην πρόζα και το μπαλέτο, όμως οι επιτυχίες, τα βραβεία και η καταξίωση ήρθαν με την δουλειά του στην όπερα.

Στη Βρετανία συνεργάστηκε πολλές φορές ως σκηνογράφος με τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο, με το Βασιλικό Μπαλέτο και την Βασιλική Όπερα του Covent Garden, την Όπερα North του Leeds, όπως επίσης και σε παραστάσεις του λονδρέζικου West End. Διεθνώς είχε συνεργασθεί με όλα τα μεγάλα θέατρα σε πολυάριθμες παραγωγές. Από το 1988 άρχισε να ασχολείται παράλληλα και με τη σκηνοθεσία -κυρίως σε μεγάλες παραγωγές του χώρου της όπερας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010, 10:49


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός διάλογος Αθήνας - Ουάσινγκτον σε ανώτατο επίπεδο, με εκπροσώπους τους επικεφαλής...