Δύο σημαντικοί υγρότοποι στην Αττική

Δύο σημαντικοί υγρότοποι στην Αττική

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, 12:32
Η λίμνη Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο και ο υγρότοπος στο Βουρκάρι των Μεγάρων, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, είναι δύο από τις περιοχές στις οποίες συναντάμε τους μεγαλύτερους πληθυσμούς υδροβίων πουλιών στην Αττική. Η λίμνη, άγνωστη μέχρι πρόσφατα στο ευρύ κοινό, προκάλεσε την προσοχή των επιστημόνων αλλά και των Μ.Μ.Ε. μετά από τις επίμονες προσπάθειες των κινήσεων πολιτών της περιοχής «Διαρκής Κίνηση» και «Οικόπολις».

Η περιοχή, εκτός από οικολογικός παράδεισος, είναι και σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Αντιμετωπίζει όμως πολύ σημαντικά προβλήματα από τις γειτονικές βιομηχανικές δραστηριότητες. Όμως έχει αποκτήσει και πολλούς φίλους, που θα εγγυηθούν με τη δράση τους την προστασία και αναβάθμιση αυτής της μικρής όασης μέσα στο γκρίζο βιομηχανικό τοπίο της Δυτικής Αττικής.

Ο υγρότοπος στο Βουρκάρι Μεγάρων καταγράφεται ως ένας από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς σταθμούς της Αττικής. Αναφέρεται ως ο τρίτος σε αριθμό καταγεγραμμένων ειδών στον νομό (μετά τον Ωρωπό και τον Σχοινιά). Το Βουρκάρι και ο Ωρωπός φαίνεται ότι φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό παρυδάτιων και κολοβατικών ειδών.

Η κεντρική σημασία του υγροτόπου του Βουρκαρίου για την διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Δυτική Αττική γίνεται για μια ακόμη μια φορά εμφανής. Οι δραστηριότητες του «Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου» είναι σταθερά προσανατολισμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Η νομοθετική κατοχύρωση της προστασίας του υγροτόπου είναι πια απαίτηση τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και της τοπικής κοινωνίας και η επίτευξή της φαίνεται ότι είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ.

Πηγή: vourkari.blogspot.com

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, 12:48


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...