«Έφυγε» ο Ανδρέας Βουτσινάς

«Έφυγε» ο Ανδρέας Βουτσινάς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010, 11:52
Μία σημαντική προσωπικότητα των τεχνών δεν είναι πλέον μαζί μας. Ο Ανδρέας Βουτσινάς «έφυγε» από τη ζωή στις 9:00 το πρωί της Τρίτης, σε ηλικία 79 ετών.

Το τελευταίο διάστημα, ο Ανδρέας Βουτσινάς νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα νοσοκομείου τoυ «Ερυθρού Σταυρού», καθώς ο οργανισμός του είχε εξασθενήσει μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο πόδι, ύστερα από ατύχημα που είχε.

Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του θα αποτεφρωθεί. Μάλιστα, όπως με χιούμορ έλεγε ο σκηνοθέτης, ήθελε οι στάχτες του να σκορπιστούν στην Επίδαυρο, ώστε «οι κακοί ηθοποιοί που πηγαίνουν στον ιερό χώρο της Επιδαύρου να φτερνίζονται».

Παρά τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, μετά από βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο, και τις συμβουλές των γιατρών, ο αεικίνητος σκηνοθέτης συνέχισε να εργάζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού το θέατρο ήταν ο μεγάλος του έρωτας, το μεγάλο του πάθος. Τον χειμώνα μάλιστα, σκηνοθέτησε στο θέατρο «Ορφέας» την παράσταση του έργου του Μπέρναρντ Σο «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» με τη Βάσια Παναγοπούλου στον βασικό γυναικείο ρόλο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς του, στο πλευρό του Ανδρέα Βουτσινά ήταν ο γιος του, Μάριος, και στενοί συνεργάτες του.

Ο Ανδρέας Βουτσινάς γεννήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν το 1931. Σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία, σκηνοθέτησε τουλάχιστον 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, στον Καναδά, στη Ν. Υόρκη, στο Παρίσι και στην Ελλάδα, ενώ συνεργάστηκε με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, όπως τους: Τ. Φόντα, Φ. Ντάναγουεϊ, Γ. Μπίτι, Α. Μπράνκροφτ, Φ. Αρντάν, Ε. Παππά, κ.ά.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε απονείμει στον Ανδρέα Βουτσινά τον ανώτατο τίτλο τιμής «Commandeur des Arts et des Lettre», καθώς και τον τίτλο «Chevalier de Merite».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010, 14:05


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα