Στη φυλακή Ιρανή δημοσιογράφος

Στη φυλακή Ιρανή δημοσιογράφος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010, 12:48
Διακεκριμένη Ιρανή δημοσιογράφος του μεταρρυθμιστικού χώρου καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους και σε 30ετή απαγόρευση άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματός της.

Η 39χρονη Τζίλα Μπανιγιαγούμπ έχει εργαστεί για πολλές εφημερίδες του μεταρρυθμιστικού χώρου, η κυκλοφορία των οποίων απαγορεύθηκε τα τελευταία χρόνια.

Συνελήφθη στις 20 Ιουνίου του 2009, λίγο μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή στην προεδρία της χώρας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μαζί με τον σύζυγό της, και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση δύο μήνες αργότερα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Kaleme.com. της αντιπολίτευσης, η Ιρανή δημοσιογράφος καταδικάσθηκε για «προπαγάνδα κατά του ισλαμικού καθεστώτος» για τα άρθρα της στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2009 και του κινήματος διαμαρτυρίας που ακολούθησε.

Η δικηγόρος της δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Η Μπανιγιαγούμπ τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Δημοσιογραφικού Θάρρους από το Διεθνές Γυναικείο Ίδρυμα Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ο σύζυγός της, Μπαμάν Αχμαντί Αμουί, επίσης δημοσιογράφος, καταδικάσθηκε πρόσφατα σε πενταετή κάθειρξη με αναστολή για άρθρα του σε εφημερίδες του μεταρρυθμιστικού χώρου.

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί μετά την εκλογή του Αχμαντινετζάντ, τον Ιούνιο του 2009, την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για νοθεία. Πολλοί από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010, 12:48


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα