Έφυγε ο Γιάννης Μέτσης

Έφυγε ο Γιάννης Μέτσης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010, 14:12
Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη το απόγευμα, από πνευμονικό οίδημα ο Γιάννης Μέτσης, στα 79 του χρόνια, στο εξοχικό του σπίτι στην Εύβοια.

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε μπαλέτο και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Το 1950 έγινε πρώτος χορευτής στην ΕΛΣ, το 1954 στα Μπαλέτα Ρολάν Πετί, το 1955 στα Μπαλέτα Μαρκησίου ντε Κουέβας (Παρίσι), το 1956 στα μπαλέτα Ραμπέρ (Λονδίνο), το 1958 διευθυντής του Ιρλανδικού Theatre Ballet (Κορκ).

Επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με την ΕΛΣ ως πρώτος χορευτής, χορογράφος και καθηγητής χορού. Το 1956 ίδρυσε το Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών. Είχε χορογραφήσει πολλά μπαλέτα και είχε λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Πρόσφατα η Ε.Λ.Σ παρουσίασε στο Ηρώδειο την ιστορική παραγωγή της Αΐντας του 1991, την οποία είχε χορογραφήσει ο Γιάννης Μέτσης.

Ο Γιάννης Μέτσης υπήρξε ηγετική προσωπικότητα στο χώρο του κλασικού μπαλέτου στην Ελλάδα, διέπρεψε ως χορευτής στο εξωτερικό, όταν η παρουσία Ελλήνων καλλιτεχνών στο χώρο ήταν μηδαμινή και υπήρξε στυλοβάτης του μπαλέτου της Ε.Λ.Σ.

Η κηδεία του Γιάννη Μέτση γίνεται αύριο Σάββατο 7 Αυγούστου, στις 12.00μ.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010, 14:12


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα