"Τριγμοί" στην ιεραρχία του τουρκικού Στρατού

"Τριγμοί" στην ιεραρχία του τουρκικού Στρατού

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010, 16:28
Κενές παραμένουν οι δύο πρώτες θέσεις στην ιεραρχία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή αυτές του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του αρχηγού του ΓΕΣ, παρότι έχουν περάσει τρεις μέρες από την ολοκλήρωση της τακτικής καλοκαιρινής συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Οι φετινές κρίσεις σφραγίστηκαν από το γεγονός ότι ορισμένοι από τους ανώτατους αξιωματικούς που θα κρίνονταν, είναι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις όπως ο «Κλωβός» και η «Βαριοπούλα». Ένας από αυτούς ήταν ο διοικητής της Α΄ Στρατιάς, στρατηγός Χασάν Ιγζίζ. Η κυβέρνηση, μέσω του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του υπουργού Άμυνας, Βετζντί Γκιονούλ, οι οποίοι μετέχουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, άσκησε βέτο στην προαγωγή του Ιγσίζ και το διορισμό του ως αρχηγού του ΓΕΣ. Κι αυτό επειδή είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση «Κλωβός».

Κανονικά αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων θα διοριστεί ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Για την αρχηγία του ΓΕΣ, μετά το βέτο της κυβέρνησης σειρά είχε κανονικά ο νυν αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Ατίλα Ισίκ, ο οποίος ωστόσο ζήτησε τη συνταξιοδότησή του, πράγμα που αποδίδεται σε πιέσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χτες τα μεσάνυχτα, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον απερχόμενο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάτι, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπαράθεση και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Οι δύο άντρες, όπως γράφουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ, συζήτησαν και τη χθεσινή απόφαση τουρκικού Δικαστηρίου περί άρσης του εντάλματος συλλήψεως για συνολικά 102 εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς στην υπόθεση «Βαριοπούλα». Από αυτούς, οι 25 είναι εν ενεργεία ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί. Το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί πριν από 15 μέρες.

Πάντως, σημερινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χαμπέρουρκ» αναφέρει ότι, εάν καθυστερήσει ο διορισμός στις πρώτες δύο θέσεις της ιεραρχίας, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνταξιοδότηση όλης της ανώτερης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010, 16:28


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα