Μία βροχή... δεν έφερε την άνοιξη

Μία βροχή... δεν έφερε την άνοιξη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010, 12:01
Στο ήμισυ μειώθηκαν οι δασικές εκτάσεις που καίγονται εδώ και δύο εβδομάδες στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, ο αριθμός των νέων πυρκαγιών ήταν μικρότερος από αυτόν των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν. Στις 06:00 (τοπική ώρα) υπήρχαν 612 εστίες σε μια επιφάνεια 92.700 εκταρίων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Μια ημέρα πριν οι εκτάσεις που καίγονταν έφταναν τα 174.000 εκτάρια. Περίπου 165.000 άνθρωποι μάχονται στις φωτιές με τη συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα.


O Πούτιν επιβλέπει από αέρος την κατάσβεση των πυρκαγιών

Επιπλέον, το ρωσικό Υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε την εκτροπή των υδάτων του ποταμού Όκα για 20 χιλιόμετρα, ώστε να σβήσουν οι φωτιές που καίνε στα έλη τύρφης στην περιοχή της Μόσχας.

Καίγεται το «Τσερνόμπιλ»

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν πλήξει επίσης ζώνες μολυσμένες από ραδιενέργεια σε έκταση 40.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας επιτήρησης των δασών.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει την περιοχή του Μπριάνσκ, νοτιο-ανατολικά της Μόσχας και τις συνοριακές περιοχές με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, όπου 28 δασικές πυρκαγιές κατέκαυσαν 2.690 στρέμματα. Αυτή η ζώνη έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986.

Έβρεξε, αλλά...
Εν τω μεταξύ, αν και σήμερα έβρεξε στη Μόσχα, με αποτέλεσμα να καθαρίσει λίγο η ατμόσφαιρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως η κατάσταση αυτή δεν θα διαρκέσει.

Το ελαφρύ αεράκι μείωσε τη θερμοκρασία, που νωρίς το πρωί έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου και, όπως δήλωσε ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι 3 ως 5 βαθμούς χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

«Όμως, αν λάβουμε υπ' όψιν μας πως η θερμοκρασία στην περιοχή της Μόσχας είναι μέχρι τώρα 36-37 βαθμοί, ο καύσωνας θα συνεχιστεί. Ακόμα και αν οι θερμοκρασίες πέσουν 3 ως 5 βαθμούς, αυτό αντιστοιχεί στη Σαχάρα ή στην κεντρική Ασία» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις θα ξαναφέρουν το τοξικό νέφος στη Μόσχα» επεσήμανε ο διευθυντής και πρόσθεσε πως οι λίγες βροχοπτώσεις που προβλέπονται μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα προσφέρουν καμιά βοήθεια.

Μέχρι σήμερα από τον άνευ προηγουμένου καύσωνα έχουν χάσει τη ζωή τους 54 άνθρωποι.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010, 14:12


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα