Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010, 23:10
Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης


Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα ισχύσουν από το 2011 και θα πληρώσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων στα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για όσα αυτοκίνητα ταξινομηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος, ενώ για όσα πωληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων CO2.

Από το μέτρο αυτό αναμένεται να επωφεληθούν σχεδόν 3,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ενώ σκοπός είναι να μην «επιβαρύνονται» τα οχήματα που δε ρυπαίνουν το περιβάλλον. Αξίζει να αναφέρουμε ότι καταργείται το κριτήριο της παλαιότητας που είχε αναγκάσει χιλιάδες ιδιοκτήτες να καταθέσουν τις πινακίδες, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων το κόστος των τελών ήταν μεγαλύτερο από την αξία του αυτοκινήτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τα νέα μέτρα θα την «πληρώσουν» όσοι έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και κυρίως εάν αυτά ξεπερνούν τα 2.000 κ.εκ. Για παράδειγμα, τα τέλη για οχήματα έως 1.928 κ.εκ. διαμορφώνονται στα 270 ευρώ. Για οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού τα τέλη κυκλοφορίας ξεκινούν από 600 ευρώ και φτάνουν έως και τα 1.200.
Τι γίνεται με ταξί και φορτηγά

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ταξί που θα ταξινομηθούν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα επιβαρύνονται και αυτά με τέλη κυκλοφορίας ανάλογα των εκπομπών ρύπων CO2.

Η διαφορά των τελών κυκλοφορίας των ταξί σε σχέση με τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οφείλεται στο γεγονός ότι τα οχήματα αυτά είναι επαγγελματικά και διανύουν ετησίως πολλαπλάσιες αποστάσεις σε σχέση με τα Ι.Χ. με αποτέλεσμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι τα αυτοκίνητα diesel εκπέμπουν λιγότερους ρύπους από ένα αντίστοιχο όχημα που φέρει βενζινοκινητήρα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα οχήματα (φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, λεωφορεία, κλπ), θα υπάρχει αύξηση της τάξεως του 10% -κατά μέσο όρο- σε σχέση με το 2010.
Αναλυτικοί πίνακες για το χαράτσι με τα τέλη κυκλοφορίας

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά όλους αυτούς που σχεδιάζουν να αποκτήσουν καινούργιο αυτοκίνητο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 και η δεύτερη όσους σκέπτονται να το πράξουν από το νέο έτος. Στην πρώτη περίπτωση τα τέλη θα υπολογίζονται βάσει κυβισμού, ενώ στη δεύτερη ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων CO2.

Η zougla.gr σας παρουσιάζει αναλυτικούς πίνακες, για να διαπιστώσετε τις διαφορές που θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά και πόσα χρήματα θα χρειαστεί να καταβάλει κάποιος, που ενδιαφέρεται να αποκτήσει νέο αυτοκίνητο.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010, 00:35


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα