Οκτώ στελέχη του ιού HPV προκαλούν καρκίνο

Οκτώ στελέχη του ιού HPV προκαλούν καρκίνο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010, 10:19
Σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», οκτώ είναι οι τύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που ευθύνονται για περισσότερες από εννέα στις δέκα (90%) περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στο πλαίσιο της μελέτης της δρ Σίλβια ντε Σανχοσέ του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας στη Βαρκελώνη, αναλύθηκαν δεδομένα 60 ετών, που αφορούσαν σε περίπου 10.600 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε 38 χώρες. Στόχος ήταν να εντοπιστούν ποια στελέχη του ιού HPV ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οκτώ στελέχη (16, 18, 45, 33, 31, 52, 58 και 35) ευθύνονται για πάνω από το 90% των περιστατικών. Συνολικά εντοπίστηκαν 118 διαφορετικοί τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων περίπου 40 προσβάλλουν τον τράχηλο και από αυτούς οι 12 τουλάχιστον προκαλούν καρκίνο.

Τα υπάρχοντα εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου προστατεύουν μόνο από μερικά κοινά στελέχη του ιού. Συγκεκριμένα, τα εμβόλια Cervarix και Gardasil «στοχεύουν» κυρίως στα στελέχη 16 και 18 του HPV, ενώ προστατεύουν εν μέρει και από τα στελέχη 31 και 45.

Η δρ Σανχοσέ ανέφερε ότι η νέα έρευνα ενισχύει την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου μέσω των υπαρχόντων εμβολίων, ενώ μελλοντικά, όπως είπε, θα μπορούσαν να υπάρξουν δεύτερης γενιάς αποτελεσματικότερα εμβόλια που θα προστατεύουν από πολλαπλά στελέχη του ιού HPV.

Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν η επίκουρος καθηγήτρια Παθολογοανατομίας, Μαρία Τζαρδή από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας περίπου 328.000 θανάτους ετησίως.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010, 10:31


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα