Αιμορροϊδοπάθεια: Οριστική θεραπεία

Αιμορροϊδοπάθεια: Οριστική θεραπεία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010, 11:52
Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου το 50% του πληθυσμού. Υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο και σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροΐδικό πλέγμα».

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα να πρωπίπτουν κάτω (έξω) από τον πρωκτικό δακτύλιο. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα , φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας, ή την τουαλέτα. Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την επίλυση του προβλήματος αυτού λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνου που αυτή συνεπάγεται.

Πλέον με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21ου αιώνα υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα.

Χωρίς να απαιτείται γενική νάρκωση, με χρήση υπερήχων και τεχνολογία laser ή και ραδιοσυχνοτήτων, εντοπίζονται τα αγγεία που τροφοδοτούν τις παθολογικές αιμορροίδες και με ειδικές ραφές σε σημείο που δεν υπάρχει η αίσθηση του πόνου, διακόπτεται η τροφοδοσία με αίμα με αποτέλεσμα οι παθολογικές αιμορροίδες να θεραπεύονται αναίμακτα και ανώδυνα.

Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς νυστέρι άρα χωρίς εκτομές ιστού. Εάν είναι αναγκαίο σε προπίπτουσες αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού μπορεί να γίνει συγχρόνως ανάταξη τους στη σωστή ανατομική θέση με αποροφήσιμες ραφές (αιμοροιδοπηξία). Έτσι καταργείται η πρόπτωση και δεν εξέχει ιστός έξω από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά, το ίδιο απόγευμα ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο και την επόμενη ημέρα επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αναστάσιος Ξιάρχος, Διευθυντής Χειρουργικής

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010, 12:08


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα