Τσάι και καφές μειώνουν τον καρκίνο του εγκεφάλου

Τσάι και καφές μειώνουν τον καρκίνο του εγκεφάλου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010, 16:25

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ και τσάι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου έως και 34%, αναφέρει νέα διεθνή μελέτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μισή κούπα καφέ ή τσάι την ημέρα θωράκιζαν την υγεία του εγκεφάλου τους, έναντι της ανάπτυξης γλοιώματος, ενός από τους πιο συχνούς πρωτοπαθείς ενδοκρανιακούς όγκους που εμφανίζονται και στη σπονδυλική στήλη.

Στην έρευνα, που διήρκεσε 9 χρόνια, συμμετείχαν 410.000 εθελοντές, ηλικίας από 25 έως 70 ετών από διάφορες χώρες της Ευρώπης και από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, όσοι πίνουν περισσότερα από 100 ml καφέ ή τσάι την ημέρα έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα.

«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι ποιο συστατικό των αγαπημένων ροφημάτων είναι αυτό που έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά υποψιαζόμαστε πως είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά» δηλώνει ο υπεύθυνος της μελέτης, Jonathan Friedman, διευθυντής του Κέντρο Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης στην Ιατρική Σχολή του Bryan στο Τέξας.

Αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο καφές και το τσάι μειώνουν σημαντικά την ανάπτυξη των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Nutrition».

 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010, 16:25


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα