Η ικανότητα συνεργασίας είναι θέμα γονιδίων

Η ικανότητα συνεργασίας είναι θέμα γονιδίων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010, 13:11

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η ικανότητα ενός ανθρώπου να συνεργάζεται με άλλους μπορεί να οφείλεται ως ένα βαθμό στα γονίδιά του.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Τίμοθι Μπέιτς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science», μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.000 διδύμων, αναφορικά με την ικανότητά τους να δημιουργούν ομάδες και να συνεργάζονται αρμονικά με άτομα διαφορετικής φυλής και θρησκείας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν γενετικές επιρροές σε αυτή την ικανότητα, αλλά επεσήμαναν ότι άλλοι παράγοντες (κυρίως πολιτισμικοί και κοινωνικοί) είναι πιο πιθανό να υπερισχύουν.

Οι μελέτες διδύμων είναι ένας κλασικός τρόπος να βρεθεί αν υπάρχει γενετικός παράγοντας που επηρεάζει μια ασθένεια ή μια συμπεριφορά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έρευνα κατέδειξε ότι οι ταυτόσημοι δίδυμοι είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους μη ταυτόσημους, να δώσουν παρόμοια απάντηση στο ερώτημα πώς αισθάνονται σχετικά με τη συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι υπάρχει κάτι στα πρόσθετα γονίδια των διδύμων, το οποίο επηρεάζει την αντίληψή τους για την ομαδική συνεργασία.

«Η επιτυχία μιας ομάδας αντανακλά τη γενετική κληρονομιά των μελών της, καθώς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως η κοινότητα στόχων, πεποιθήσεων και παραδόσεων» δήλωσε ο Μπέιτς.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010, 13:11


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...