Τα γαλακτοκομικά αδυνατίζουν

Τα γαλακτοκομικά αδυνατίζουν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010, 14:26

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα τυριά παχαίνουν. Ερευνητές, όμως, από την Αυστραλία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα γαλακτοκομικά τελικά αδυνατίζουν.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χάνουν περισσότερα κιλά, αναφέρουν Αυστραλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Curtin University of Technology.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να ακολουθήσουν μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.

Στο διατροφικό μοντέλο που τους δόθηκε περιλαμβάνονταν σε διάφορες ποσότητες τυρί, γιαούρτι και γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι εθελοντές αύξησαν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από τρεις σε τέσσερις μερίδες έχασαν περισσότερα κιλά, ενώ παράλληλα είχαν χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιγότερο λίπος στην κοιλιά και «σημαντικά λιγότερες» πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις της καρδιάς και σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, γεγονός που συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, επιταχύνοντας και τον μεταβολισμό του οργανισμού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, ωστόσο, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε αλλά και την περιεκτικότητα των προϊόντων σε λιπαρά.

Η Laura Wyness από το βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (British Nutrition Foundation) επισημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμινών και πρωτεΐνης.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι τα τυριά μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, γι' αυτό καλό είναι, πριν αγοράσουμε το προϊόν, να συμβουλευόμαστε την ετικέτα του. 

Πηγή: ygeia.tanea.gr

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010, 14:26


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...