Μέθοδος ανάλυσης της ομιλίας εντοπίζει συμπτώματα του Πάρκινσον

Μέθοδος ανάλυσης της ομιλίας εντοπίζει συμπτώματα του Πάρκινσον

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010, 12:47

Ερευνητές από τη Βρετανία και τις Η.Π.Α. ανέπτυξαν μια νέα τεχνική ανάλυσης του λόγου με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπει την εξ αποστάσεως έγκαιρη διάγνωση των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, παρακάμπτοντας την ανάγκη των συχνών ιατρικών εξετάσεων.

Οι επιστήμονες, υπό τον Μαξ Λιτλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, ανέλυσαν περίπου 6.000 εγγραφές ομιλίας από 42 άτομα με Πάρκινσον και ανέπτυξαν ειδικούς αλγόριθμους υπολογιστή, που εκτιμούν πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα κάθε ασθενή.

Η έρευνα έδειξε ότι, αναλύοντας τις ηχογραφήσεις ομιλίας των ασθενών, οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι πετυχαίνουν εξ αποστάσεως διαγνώσεις (ακόμα και από το τηλέφωνο!), ανάλογης ακρίβειας με αυτές των γιατρών που εξετάζουν εκ του σύνεγγυς έναν ασθενή.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σοβαρότητα της νόσου και η διαταραχή στην ομιλία του ασθενή σχετίζονται στενά.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς με Πάρκινσον από την υποχρέωση τακτικής επίσκεψης σε γιατρούς και νοσοκομεία για να αξιολογούν την πορεία της πάθησής τους, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πράγμα που μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα τόσο στους πάσχοντες όσο και στο σύστημα υγείας.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, χωρίς θεραπεία ακόμα, η οποία πλήττει το 1% έως 2% των ατόμων άνω των 65 ετών. Οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν από τρέμουλο, αστάθεια βαδίσματος, έλλειψη ισορροπίας, δυσκολία ομιλίας, μυϊκή δυσκαμψία κ.α..

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010, 12:47


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα