Επικίνδυνη ακτινοβολία στα οδοντιατρεία

Επικίνδυνη ακτινοβολία στα οδοντιατρεία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010, 11:12

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δόσεις ακτινοβολίας από την αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης γνάθων (cone-beam CΤ scanner) μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων και να δημιουργήσουν καρκίνους.

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου, επισημαίνοντας ότι, τη στιγμή που οι ασθενείς υπόκεινται σε αξονική τομογραφία γνάθου, διαπερνούν το σώμα τους εκατομμύρια φωτόνια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DΝΑ, δηλαδή στα χρωμοσώματά τους.

Η ακτινοβολία αυτή, που περιβάλλει το σώμα για μερικά δευτερόλεπτα, δημιουργεί διαταραχές σε μοριακό επίπεδο και παρά το γεγονός, ότι η ζημιά αυτή δεν είναι μεγάλη για να σκοτώσει το κύτταρο, είναι αρκετά πολύπλοκη για να διορθωθεί.

«Ένα μικρό παιδί έως 10 ετών, έχει 1 στις 10.000 πιθανότητες να εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου στο μέλλον, η οποία θα οφείλεται σε υπερέκθεση σε αξονική τομογραφία γνάθου» τονίζει ο δρ Ντέιβιντ Μπρένερ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ραδιολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Η.Π.Α.. «Και όμως, σε περιπτώσεις που απαιτείται ορθοδοντική επέμβαση, ένας οδοντίατρος δεν διστάζει να υποβάλει τον ασθενή του μέχρι και σε 2-3 τέτοιες ακτινοβολίες» συνεχίζει ο κ. Μπρένερ, προσθέτοντας ότι «όταν αυξάνεται η δόση της ακτινοβολίας, ταυτόχρονα αυξάνεται και το ποσοστό επικινδυνότητας».

Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η ψηφιακή ακτινογραφία, ένα σύστημα κατά το οποίο ένας μικρός αισθητήρας χρησιμοποιείται αντί του κλασικού φιλμ, προσφέροντας μειωμένη έκθεση στην ακτινοβολία. 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010, 11:12


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...