Το AIDS πλήττει τους τοξικομανείς

Το AIDS πλήττει τους τοξικομανείς

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010, 10:23

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει, σήμερα, σε έκθεσή της, πως 3 εκατομμύρια χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, πάσχουν από AIDS.

Σύμφωνα με την έκθεση, που έγινε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, οι οροθετικοί τοξικομανείς είναι ιδιαίτερα πολυάριθμοι σε Κίνα, Μαλαισία, Ρωσία, Ουκρανία και Βιετνάμ. Όμως η τάση είναι ανοδική στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τις περισσότερες περιοχές της Ασίας. Ενώ στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία σχεδόν το 60% των τοξικομανών έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV.

Σε πολλές χώρες η νομοθεσία στιγματίζει αυτά τα άτομα τιμωρώντας ή αποκλείοντάς τα. Η Διεθνής Ομοσπονδία θεωρεί ότι η πολιτική που αποκλείει τους τοξικομανείς από συμβουλευτικές υπηρεσίες και θεραπεία «συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δεν υπάρχει καμία διάταξη στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που να αναφέρεται σε ανθρώπους που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών», παραδέχτηκε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Σάντια Κάενζιγκ. «Όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των τοξικομανών και όσων έχουν φυλακιστεί εξαιτίας του εθισμού τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ένας καθοριστικός παράγοντας για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού στους τοξικομανείς είναι η παροχή ενός «ασφαλούς μέρους» για να κάνουν χρήση, όπως οι αίθουσες, που ήδη υπάρχουν στην Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010, 10:23


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα