Η βιταμίνη Ε αυξάνει το κίνδυνο για εγκεφαλική αιμορραγία

Η βιταμίνη Ε αυξάνει το κίνδυνο για εγκεφαλική αιμορραγία

Οι άνθρωποι που παίρνουν βιταμίνη Ε, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο, αλλά ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα αμερικανο-γαλλική μελέτη.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο INSERM του Παρισιού, με επικεφαλής τον Δρ Μάρκους Σιρκς, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο British Medical Journal, σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει κατά 22% την πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες επαναξιολόγησαν εννέα προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν περίπου 119.000 άτομα. Δεν είναι ακόμα γνωστό το επίπεδο πέρα από το οποίο η βιταμίνη Ε αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι τα λιγότερο συχνά και συμβαίνουν όταν σπάει ένα εξασθενημένο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Από την άλλη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει κατά 10% τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, που είναι συχνότερα (το 70% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων) και σημειώνονται όταν φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, με συνέπεια να μην μπορεί πια να φτάσει οξυγόνο στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ένα υγιεινό στιλ ζωής και η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με την λήψη πρόσθετης βιταμίνης Ε.

Συνολικά, η βιταμίνη Ε δεν εμφανίζεται να αυξάνει στατιστικά τον συνολικό κίνδυνο για όλες τις μορφές εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι «με δεδομένη τη σχετικά μικρή μείωση του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη γενικά πιο σοβαρή πιθανότητα ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, η αλόγιστη και ευρεία χρήση βιταμίνης Ε θα πρέπει να αποφεύγεται».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από τη στεφανιαία νόσο, όμως μερικές άλλες μελέτες έχουν επίσης συμπεράνει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε μεγάλη δοσολογία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010, 21:15


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Παρά τη νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος στις εκλογές της Ισπανίας που ανέδειξαν πρώτο και πάλι τον πολιτικό Πέδρο Σάντσεθ...