Η κατάθλιψη μαστίζει τους Έλληνες

Η κατάθλιψη μαστίζει τους Έλληνες

Σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, το 70% των Ελλήνων που είναι σε παραγωγική ηλικία βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα άτομα που βιώνουν ανεργία ή δραματική μείωση του μισθού τους.

Τα κύρια συναισθήματα που διαπιστώνονται στα άτομα αυτά είναι ο θυμός, που σημαίνει ματαίωση των προσδοκιών και της ελπίδας για οποιοδήποτε μέλλον, και ο φόβος ότι οι πληροφορίες που ακούμε όλοι γύρω μας είναι πραγματικές.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μαρία Λασιθιωτάκη, «ο θυμός αυτός συνήθως εκτονώνεται είτε με οξυθυμία είτε με απάθεια, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Επίσης, παρατηρούνται συναισθήματα ενοχής και ντροπής των Ελλήνων σε σύγκριση με πολίτες άλλων χωρών». Σύμφωνα με την ίδια, η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί δράσεις απελευθέρωσης από το συναίσθημα στέρησης.

«Η αισιοδοξία, το χιούμορ και ο εστιασμός σε άλλου είδους αγαθά, έξω από τα καταναλωτικά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης».

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 09:12


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Παρά τη νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος στις εκλογές της Ισπανίας που ανέδειξαν πρώτο και πάλι τον πολιτικό Πέδρο Σάντσεθ...