Αλλάζουμε φίλους, όταν αλλάζουμε και ενδιαφέροντα

Αλλάζουμε φίλους, όταν αλλάζουμε και ενδιαφέροντα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010, 12:09

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι φιλίες των ανθρώπων χαρακτηρίζονται από το «σύνδρομο της κοινωνικής πεταλούδας».

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και του Λονδίνου (Royal Holloway) και του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Ζωολογικού Κήπου της βρετανικής πρωτεύουσας, υπό τον Τζον Μπράιντεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ενθουσιάζονται εξίσου για κοινά ενδιαφέροντα δημιουργούν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς. Όμως, οι δεσμοί αυτοί συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τη ρήξη, καθώς τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων αλλάζουν, οπότε μαζί τους αλλάζουν και οι φιλίες.

Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους τύπου Facebook, όπου οι άνθρωποι δημιουργούν online φιλικές κοινότητες με βάση κάποιο χόμπι ή κοινό ενδιαφέρον, όπως η μουσική, η πολιτική, η θρησκεία, το επάγγελμα, ο αθλητισμός κ.α..

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σταδιακά οι φίλοι ομαδοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε «κλίκες», που αποτελούν τμήματα ενός πολύπλοκου κοινωνικού δικτύου.Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010, 12:09


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα