Νέα ανακάλυψη στη μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Νέα ανακάλυψη στη μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:58

Βρετανοί επιστήμονες έδειξαν με πειραματόζωα ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η βλάβη που η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί στα νευρικά κύτταρα.

Αυτό επιτεύχθηκε με την ενεργοποίηση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο, η οποία επέτρεψε την αναγέννηση του έλυτρου μυελίνης, το οποίο περιβάλλει τους ιστούς των νεύρων. Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει στις πρώτες κλινικές δοκιμές νέων πειραματικών φαρμάκων την επόμενη πενταετία, καθώς και σε πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες σε περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Οι υπάρχουσες σήμερα θεραπείες εστιάζονται στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να σταματήσει να καταστρέφει τη μυελίνη, όμως δεν μπορούν να αναπαράγουν την κατεστραμμένη μυελίνη, κάτι που φαίνεται να καταφέρνει η νέα μέθοδος, με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

 «Για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια πόσο επαναστατική μπορεί να αποδειχθεί αυτή η ανακάλυψη και πόσο ζωτικό είναι να συνεχιστεί η σχετική έρευνα» δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας πλήττει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πιο συχνά ενήλικες 20 έως 40 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, θολή όραση, νοητικά προβλήματα και μυϊκούς σπασμούς.

Η έρευνα που έγινε υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Φράνκλιν του Πανεπιστημίου Cambridge, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience».

Πηγή: kathimerini.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:58


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα