Και η Δημοκρατική Αριστερά για παράνομο δελφινάριο

Και η Δημοκρατική Αριστερά για παράνομο δελφινάριο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:39
Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς (Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός) αναρωτιούνται πώς συνεχίζει να λειτουργεί το αυθαίρετο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα.

Η ερώτηση που κατατέθηκε είναι η εξής: «Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε. που βρίσκεται στα Σπάτα, στα τέλη Μαΐου φιλοξένησε 4 δελφίνια και 2 θαλάσσια λιοντάρια με σκοπό την έκθεση των ζώων αυτών και τη διεξαγωγή παραστάσεων για το κοινό. Είναι γνωστό ότι οι παραστάσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010 και συνεχίζονται αδιαλείπτως. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το συγκεκριμένο “δελφινάριο” είναι παράνομο και η λειτουργία του θα έπρεπε να έχει ήδη ανασταλεί.

Συγκεκριμένα, η πισίνα με τα δελφίνια (δελφινάριο) και οι περί αυτήν σχετικές εγκαταστάσεις δεν έχουν άδεια λειτουργίας ως χώρος για τη διεξαγωγή παραστάσεων με δελφίνια αλλά ως γεωργοπτηνοτροφική εγκατάσταση - αποθήκες.

Επομένως, η δεξαμενή με τα δελφίνια, οι λυόμενες κερκίδες για τους θεατές, το στεγασμένο αντλιοστάσιο και οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι είναι αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάτων, «δεν έχουν κατατεθεί μελέτες στατικής επάρκειας, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας».
Αυτό σημαίνει ότι το δελφινάριο όχι μόνο είναι αυθαίρετο αλλά δεν διαθέτει την απαιτούμενη πιστοποίηση ασφάλειας για τις παραστάσεις που φιλοξενεί.

Κι ενώ

α) το Γραφείο Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Σπάτων είχε ζητήσει από τις 8/6/2010 (αρ. πρωτ. 4352) την άμεση διακοπή όλων των οικοδομικών εργασιών στο συγκεκριμένο χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (με χαρακτηριστική καθυστέρηση, καθώς στην αυτοψία αναγράφεται : «στάδιο εργασιών: αποπερατωμένο»!)

β) η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής έχει ζητήσει δύο φορές(αρ. πρωτ.1677/21-06-2010 και αρ.πρωτ.1933/26-07-2010) την «άμεση παύση της λειτουργίας για το κοινό των μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων»

γ) το Υ.ΠΕ.Κ.Α. μετά από έλεγχο των πιστοποιητικών που συνόδευαν τα πρώτα τέσσερα δελφίνια που ήρθαν από τη Λιθουανία σχετικά με τη νομιμότητα της απόκτησης και κατοχής τους από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο διαπίστωσε ότι “τα ως άνω εκδοθέντα πιστοποιητικά δεν έχουν ισχύ υπό τις παρούσες συνθήκες και θεωρούνται άκυρα”

δ) Η Επιστημονική Αρχή CITES θεωρεί και αυτή ότι τα πιστοποιητικά δεν έχουν ισχύ σύμφωνα με το Κοινοτικό και Εθνικό Δίκαιο και προτείνει την κατάσχεση των δελφινιών με συνδικαιούχο το Αττικό Πάρκο, δηλαδή “να παραμείνουν τα δελφίνια στις εγκαταστάσεις του Αττικού Πάρκου με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα συμμετέχουν σε παραστάσεις για το κοινό και δεν θα αποτελούν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης”,

εντούτοις, η εταιρεία Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κωφεύοντας προκλητικά σε όλες τις συστάσεις νομιμότητας της Πολιτείας, συνεχίζει μέχρι σήμερα να διεξάγει ανελλιπώς παραστάσεις εκμεταλλευόμενη ζώα χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και σε εγκαταστάσεις χωρίς καμία πιστοποίηση ασφάλειας για το κοινό, ένα κοινό που αποτελείται στη συντριπτική πλειοψηφία του από μαθητές. Η απαξίωση της εταιρείας προς την Πολιτεία είναι τέτοια, ώστε όχι μόνο δεν σταμάτησε τις παραστάσεις αλλά αύξησε τον αριθμό των δελφινιών που εκμεταλλεύεται από 4 σε 11!

Δεδομένου ότι από την πρώτη σύσταση συμμόρφωσης της εν λόγω εταιρείας από την Πολιτεία έχουν περάσει ήδη σχεδόν 6 μήνες, ερωτάσθε:

* Προς τι η ανοχή στη συνέχιση της διεξαγωγής παραστάσεων σε εγκαταστάσεις του Αττικού Πάρκου μη αδειοδοτημένες για το σκοπό αυτό;

* Πώς είναι δυνατό να επιτρέπετε την παρακολούθηση της παράστασης από μικρά παιδιά τη στιγμή που οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν πιστοποίηση ασφάλειας του κοινού;

* Για ποιο λόγο δεν έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στην εν λόγω εταιρεία που κερδοσκοπεί επί 6 μήνες ήδη, παραβλέποντας επιδεικτικά τους νόμους και τις συστάσεις της Πολιτείας;

* Ποιος είναι ο αρμόδιος να επιβάλλει την παύση λειτουργίας των παραστάσεων;

* Ποιες θα είναι άμεσα οι επόμενες ενέργειές σας σχετικά με την παύση της λειτουργίας του συγκεκριμένου θεάματος;».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010, 13:06


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα