Εγκυμοσύνη και δίκερος μήτρα

Εγκυμοσύνη και δίκερος μήτρα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010, 16:17

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά, η μήτρα, αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου.

Στο ερώτημα αν μπορεί μία γυναίκα με δίκερο μήτρα να μείνει έγκυος και να γεννήσει ένα υγιές παιδί, απαντά με σχετικό του άρθρο στο iatronet.gr , o μαιευτήρας γυναικολόγος Χ. Χηνιάδης: «Μελέτες αποδεικνύουν ότι το περίπου 70% των γυναικών που έχουν δίκερο μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση.

Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερο μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται, επίσης, ότι ποσοστό 15% των καθ' έξιν αποβολών που οφείλονται σε διαταραχές της μήτρας μπορεί να σχετίζονται με τη δίκερο μήτρα. Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να βελτιωθούν χειρουργικά».

Η δίκερος μήτρα μπορεί να διορθωθεί με μητροπλαστική (χειρουργική επέμβαση για την ένωση των δύο μισών τμημάτων της μήτρας). Αν μια γυναίκα μείνει έγκυος μετά από μια τέτοια επέμβαση, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση καισαρικής τομής για τη γέννηση του παιδιού.


 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010, 16:17


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα