Γερή καρδιά για νεανικό μυαλό

Γερή καρδιά για νεανικό μυαλό

Μυαλό έφηβου φαίνεται να έχουν όσοι φροντίζουν να κρατούν γερή την καρδιά τους, αφού σύμφωνα με έρευνα, τα δύο ζωτικά όργανα αλληλοεξαρτώνται.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστόνης μελέτησαν 1.500 άτομα και όπως αναφέρουν, μια μέτρια απόδοση καρδιάς γερνάει τον εγκέφαλο περίπου δύο χρόνια πιο γρήγορα!

Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμα και για νεαρά άτομα έως 30 ετών, που δεν είχαν κάποια καρδιοπάθεια, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα που είχαν καρδιοπάθειες.

Οι επιστήμονες  εκτίμησαν ότι περίπου ένας στους τρεις είχε χαμηλή απόδοση καρδιάς και ταυτόχρονα, όπως ανακαλύφθηκε από μαγνητικές τομογραφίες, μικρότερο εγκέφαλο.

Τα άτομα με μικρότερο όγκο εγκεφάλου δεν έδειχναν εμφανή κλινικά ίχνη μειωμένων εγκεφαλικών λειτουργιών, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχετική συρρίκνωση του εγκεφάλου τους αποτελεί πρώιμη ένδειξη για μελλοντικό πρόβλημα (π.χ. άνοια).

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη να δώσουμε ιατρικές συμβουλές, η έρευνα αυτή όμως δείχνει πως όντως η υγεία της καρδιάς και τους εγκεφάλου ¨πάνε πακέτο¨ », εξηγεί η Άντζελα Τζέφερσον, υπεύθυνη της έρευνας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως εάν κάποιος θέλει να δυναμώσεις την καρδιά του, θα πρέπει να κάνει ιδιαίτερα εντατική γυμναστική.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation».

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010, 11:26


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Παρά τη νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος στις εκλογές της Ισπανίας που ανέδειξαν πρώτο και πάλι τον πολιτικό Πέδρο Σάντσεθ...