Η αγκαλιά της μητέρας είναι η καλύτερη θερμοκοιτίδα

Η αγκαλιά της μητέρας είναι η καλύτερη θερμοκοιτίδα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010, 14:01

Μέχρι πρότινος, τα πρόωρα μωρά ήταν αναγκασμένα να παραμένουν επί εβδομάδες σε θερμοκοιτίδα, απομονωμένα από τους γονείς τους, μέχρι να αποκτήσουν το κατάλληλο βάρος.

Τώρα, σύμφωνα με νέα μεγάλη ιταλική μελέτη, που διενεργήθηκε σε οκτώ χώρες, υπάρχει μια ιδιαίτερα ευεργετική εναλλακτική και δεν είναι άλλη από την αγκαλιά της μαμάς.

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να διαρκέσει ως και τέσσερις ώρες την ημέρα. Η μητέρα, καθισμένη σε επικλινή πολυθρόνα, θα πρέπει να κρατάει το μωρό της ντυμένο μόνο με την πάνα του στο γυμνό της στέρνο, σκεπασμένο με μια μαλακή κουβέρτα. Τα οφέλη για μητέρα και παιδί είναι πολυάριθμα. Το μωρό ηρεμεί, σταματάει να κλαίει, αναπνέει με κανονικότερο ρυθμό ελαχιστοποιώντας τις περιπτώσεις άπνοιας, αυξάνει γρηγορότερα το βάρος του, ενώ μέσω της σωματικής επαφής η θερμοκρασία του συντονίζεται με εκείνη της μητέρας του.

« Επίσης, το νεογέννητο συνηθίζει την επαφή με το σώμα της μητέρας του, διευκολύνοντας έτσι τον θηλασμό, αλλά παράλληλα μέσω της αφής και της όσφρησης λαμβάνει όλα εκείνα τα ερεθίσματα που του είναι απαραίτητα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ρικάρντο Νταβάντσο, ο οποίος προσθέτει ότι ακόμα και ο μπαμπάς μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της «μαμάς-καγκουρό».

Η μέθοδος αυτή αφορά σε νεογνά που έχουν γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης, ακόμη και εκείνα που ζυγίζουν λιγότερο από ένα κιλό, αλλά οπωσδήποτε εκείνα των οποίων η κατάσταση της υγείας θεωρείται σταθερή και είναι σε θέση να βγουν προσωρινά από τη θερμοκοιτίδα.

Οι νεογνολόγοι επισημαίνουν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με αξιόλογα αποτελέσματα, ακόμη και σε νεογνά τα οποία είναι διασωληνωμένα και δεν αναπνέουν ακόμη αυτόνομα. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλά πρόωρα μωρά αναπνέουν μόνα τους ακουμπισμένα πάνω στο στήθος της μητέρας τους, αλλά έχουν ανάγκη από διασωλήνωση αμέσως μόλις ξαναμπαίνουν στη θερμοκοιτίδα.

Η συγκεκριμένη πρακτική γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας το 1978, σε μια προσπάθεια να αναπληρωθεί η έλλειψη θερμοκοιτίδων για τα πρόωρα νεογνά.

Ήδη οι μονάδες εντατικής νεογνών μεγάλων νοσοκομείων δίνουν στους γονείς το δικαίωμα να επισκέπτονται όσο συχνά επιθυμούν τα μωρά τους και να τους παρέχουν μια θεραπευτική αγκαλιά.


 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010, 14:01


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...