Όταν η τενοντίτιδα μας... χτυπά την πόρτα

Όταν η τενοντίτιδα μας... χτυπά την πόρτα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010, 10:41

Αν ταλαιπωρείτε συστηματικά τους καρπούς, τους αγκώνες ή τους ώμους σας (για παράδειγμα, κάνοντας ένα συγκεκριμένο σπορ, δουλειές στο σπίτι, γράφοντας πολλές ώρες στον υπολογιστή κλπ.), είναι πολύ πιθανό να καταπονείτε και τους τένοντες, δηλαδή τους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά.

Αποτέλεσμα;

Δημιουργείται φλεγμονή στην περιοχή (τενοντίτιδα), πρήξιμο, πονάτε και δυσκολεύεστε να
κινήσετε τις αρθρώσεις σας. Μην ανησυχείτε. Τις περισσότερες φορές, αρκεί λίγη ξεκούραση και πάγος στην περιοχή για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Οι συνηθέστερες αιτίες

1.Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, κυρίως των ποδιών και των χεριών, που κάνουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, οι αθλητές και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.

2.Ένας τραυματισμός. Αν χτυπήσετε σε κάποια άρθρωση, μπορεί να τραυματιστεί ο τένοντας ή ακόμη και να «σπάσει» (ρήξη του τένοντα).

3.Η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνότερα τενοντίτιδες και κυρίως στους ώμους, επειδή με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους.

4.Διάφορες παθήσεις. Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ουρική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο και άλλα σπανιότερα νοσήματα, έχουν προδιάθεση για τενοντίτιδες.

5.H λήψη φαρμάκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κινολόνες (αντιβιοτικά ευρέος φάσματος) μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδες.

Πάρτε προληπτικά μέτρα

1.Ασκηθείτε. Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες, γεγονός που βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να μην το παρακάνετε με τον αριθμό και την ένταση των ασκήσεων. Επίσης, φροντίστε να μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση και την αποθεραπεία μετά την άσκηση, γιατί η πρώτη προετοιμάζει το σώμα για την προπόνηση και η δεύτερη αποτρέπει το «πιάσιμο» των τενόντων.

2.Ξεκουραστείτε και τεντωθείτε. Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, πρέπει να ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, όταν γράφετε πολλή ώρα στον υπολογιστή, σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δαχτύλων του ενός σας χεριού με το άλλο χέρι, ώστε να νιώθετε ότι τεντώνεται ολόκληρη η περιοχή από τα δάχτυλα μέχρι τον αγκώνα. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση και στο άλλο χέρι.

Οι πρώτες βοήθειες

• Ξεκουράζετε την άρθρωση και βάζετε πάγο ή ψυκτική κρέμα στην περιοχή για 10 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα, ώστε να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο.
• Βάζετε ελαστικό επίδεσμο, για να περιορίσετε την κίνηση της άρθρωσης στο ελάχιστο.
• Παίρνετε παυσίπονα.

Η θεραπεία

Ο γιατρός σας θα αποφασίσει τη θεραπευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Συνήθως, συστήνονται:
• Αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
• Φυσικοθεραπεία, που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις, θεραπευτικό λέιζερ (που μειώνει τη φλεγμονή), αναλγητικά ρεύματα (δηλαδή, χαμηλής τάσης ρεύμα που προκαλεί υπεραιμία στην πάσχουσα περιοχή).

Eναλλακτικές θεραπείες

1.Βελονισμός:Χρησιμοποιείται ευρέως από φυσίατρους και φυσικοθεραπευτές για την αντιμετώπιση τενοντίτιδων σε αθλητές. Βοηθά να υποχωρήσουν αισθητά, αν όχι να εξαλειφθούν, η φλεγμονή και ο πόνος μέσα σε 5-10 συνεδρίες. Εφαρμόζεται στο σημείο του μέγιστου πόνου, γύρω από αυτό, αλλά και σε απομακρυσμένα αντανακλαστικά σημεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την τενοντίτιδα στον ώμο τοποθετούνται βελόνες τόσο στην περιοχή που πάσχει όσο και σε συγκεκριμένα σημεία της γάμπας.

2.Ρεφλεξολογία:Περιορίζει αισθητά τη φλεγμονή και τον πόνο σε 9-10 συνεδρίες και, για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, συνδυάζεται με ηλεκτροβελονισμό. Εφαρμόζεται με κυκλικές διεισδυτικές πιέσεις των δαχτύλων σε αντανακλαστικά σημεία του πόνου. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει πρόβλημα στον αγκώνα, ασκούνται κυκλικές κινήσεις στους καρπούς. 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010, 10:42


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα