Νέα συσκευή θα αντιμετωπίζει το ροχαλητό

Νέα συσκευή θα αντιμετωπίζει το ροχαλητό

Το δυνατό ροχαλητό, εκτός του ότι είναι ενοχλητικό, μπορεί να μαρτυρά την ύπαρξη υπνικής άπνοιας. Το σύνδρομο αυτό συνδέεται με την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και με καρδιακά επεισόδια.

Τώρα, διαφορετικές εταιρείες ξεκινούν δοκιμές μιας εμφυτεύσιμης συσκευής που μοιάζει με βηματοδότη και η οποία μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με υπνική άπνοια.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια προκαλείται κυρίως εξαιτίας του ότι η γλώσσα και οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν παροδικά την αναπνοή επί 30 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο τη φορά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το άτομο παλεύει να ανασάνει και ξυπνά. Αυτός ο φαύλος κύκλος επαναλαμβάνεται 30 ή και περισσότερες φορές την ώρα, στερώντας ποιότητα ύπνου.

Η φιλοσοφία πίσω από το πειραματικό εμφύτευμα αφορά σε διέγερση του νεύρου που ελέγχει τη βάση της γλώσσας μέσω της παροχής ήπιου ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι μύες της γλώσσας θα παραμένουν στη θέση τους και δεν θα χαλαρώνουν μπλοκάροντας τους αεραγωγούς.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2011, η αμερικανική εταιρεία Ιnspire Μedical Systems σχεδιάζει να εφαρμόσει σε 100 ασθενείς με υπνική άπνοια μια δοκιμή της υπογλώσσιας νευρικής διέγερσης.

Παρόμοια εμφυτεύματα αναπτύσσουν άλλες δύο αμερικανικές εταιρείες. Η «ΙmΤhera Μedica»l ελπίζει ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του εμφυτεύματός της αργότερα μέσα στο 2011, ενώ η «Αpnex Μedical» έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αρχίσει μικρού εύρους δοκιμή του δικού της εμφυτεύματος.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010, 10:02


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Νέο βέτο ασκεί η Γαλλία στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρώπη, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν...