Τσιγάρο γιοκ...

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, 11:10


Οριστικό και αμετάκλητο «ΟΧΙ» στο κάπνισμα, κατόπιν ρητής πρωθυπουργικής εντολής. Η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου έθεσε, καθώς φαίνεται, στο «χρονοντούλαπο» τις όποιες σκέψεις είχαν εκφραστεί από κυβερνητικούς κύκλους ή παράγοντες της αγοράς για ελαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Η σαφής πρωθυπουργική εντολή για οριστικό «στοπ» στο κάπνισμα δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού το οποιοδήποτε «παραθυράκι» υπήρχε στον νόμο κλείνει οριστικά και έτσι οι αποκαλούμενοι θεριακλήδες θα υποχρεωθούν ή να κόψουν το τσιγάρο ή να βγουν στους δρόμους, για να τραβήξουν τις «τζούρες τους».

Βεβαίως, για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα της πλήρους εφαρμογής του νόμου και της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασε τη θέση ότι θα χρειαστεί η συνδρομή όλων των υπουργείων.

«Επιμένουμε στην εφαρμογή του νόμου, αλλά αυτό εξαρτάται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που πρέπει να ενεργοποιηθούν από τα συναρμόδια υπουργεία» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Στη σύσκεψη που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρωθυπουργός έκοψε το… τσιγάρο σε όλους τους καπνιστές.

Επεσήμανε στον υπουργό του ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης του νόμου ή αναπροσαρμογής του και δεν δέχθηκε καμία άλλη εκδοχή, πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, και μάλιστα χωρίς καμία παρέκκλιση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκ των πραγμάτων πρέπει να συμφωνήσει με την πρωθυπουργική εντολή, προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, που σχετίζονται με τον αντικαπνιστικό νόμο και την απόλυτη εφαρμογή του, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου.

«Τέρμα τα ψέματα. Ό,τι κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος κατόπιν συζήτησης και κατάθεσης προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί».

Ειδικότερα, πιθανότατα προστίθενται στα κλιμάκια ελέγχου και άλλοι 800 υπάλληλοι της επιθεώρησης εργασίας και 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Έτσι, «εκτός από το Λιμενικό, τη Δημοτική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιος ελέγχει, ποιος δεν ελέγχει, για το ποιος εφαρμόζει και ποιος δεν εφαρμόζει» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, θα ενταθεί ταυτόχρονα και η καμπάνια ενημέρωσης για τη διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και τον στρατό.

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, 12:48


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Στην αναθεώρηση του outlook του κρατικού χρέους που εκδίδουν οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης σε "αρνητικό" από...