Τα γονίδια καθορίζουν τους φίλους μας

Τα γονίδια καθορίζουν τους φίλους μας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, 13:00

Σύμφωνα με έρευνα του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιστήμονα, Νικόλα Χρηστάκη, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και του συνεργάτη του, Τζέιμς Φάουλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα γονίδια του κάθε ανθρώπου παίζουν τον δικό τους ρόλο στη δημιουργία ή όχι μιας φιλίας και γενικότερα των δικτύων φίλων που έχουν οι άνθρωποι.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δύο ανεξάρτητες γενετικές μελέτες, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα γονίδιο (DRD2), το οποίο κωδικοποιεί τον υποδοχέα της ντοπαμίνης D2 και έχει σχετιστεί με τον αλκοολισμό, τείνουν να κάνουν παρέα με άτομα που διαθέτουν το ίδιο γονίδιο.

Αντίθετα, όσοι διαθέτουν ένα άλλο γονίδιο (CYP2A6) που έχει σχετιστεί με τον μεταβολισμό ξένων προς τον οργανισμό ουσιών, όπως η νικοτίνη, δεν γίνονται συνήθως φίλοι μεταξύ τους.

Ο Φάουλερ δήλωσε ότι το συνηθισμένο αίσθημα του να συμπαθούμε ή να αντιπαθούμε ενστικτωδώς κάποιον άλλο (οπότε τον κάνουμε φίλο μας ή όχι), θα μπορούσε σε έναν βαθμό να εξηγηθεί από το «ταίριασμα» του DNA, αν και κάτι τέτοιο, όπως είπε, απαιτεί περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί περαιτέρω. Όπως εκτίμησε πάντως, είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί ασυνείδητα να «ανιχνεύουν» στους γύρω τους ορισμένα γονίδια και έτσι, ανάλογα, να ταυτίζονται ευκολότερα μαζί τους ή το αντίθετο.

Ωστόσο, ορισμένοι γενετιστές, όπως ο Ντέιβιντ Αλτσούλερ του Ινστιτούτου Broad του Κέμπριτζ και ο Στάνλεϊ Νέλσον του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αντέδρασαν, επισημαίνοντας ότι ο Φάουλερ και ο Χρηστάκης δεν ανέλυσαν αρκετά γονίδια, ούτε εξέτασαν εναλλακτικές ερμηνείες, πριν εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, 13:02


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Στην αναθεώρηση του outlook του κρατικού χρέους που εκδίδουν οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης σε "αρνητικό" από...