Οι άνδρες πεθαίνουν καπνίζοντας

Οι άνδρες πεθαίνουν καπνίζοντας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, 13:32

Όπως αναφέρει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, ο βασικός λόγος για τον οποίο ο μέσος άνδρας πεθαίνει νωρίτερα από τη μέση γυναίκα στην Ευρώπη είναι το κάπνισμα.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά στο διαφορετικό προσδόκιμο ζωής, οφείλεται στο τσιγάρο σε ποσοστό περίπου 40-60%. Εξαίρεση αποτελούν η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Δανία, όπου το ποσοστό είναι μικρότερο, και η Μάλτα όπου είναι μεγαλύτερο (74%). Στην Ελλάδα, η διαφορετική ηλικία θανάτου των ανδρών και των γυναικών αποδίδεται κατά 56% στο τσιγάρο.

Η μελέτη επισημαίνει ότι το κάπνισμα σκοτώνει υπερδιπλάσιους άνδρες σε σχέση με το αλκοόλ, καθώς στο τελευταίο αποδίδεται μόνο το 20% της «ψαλίδας», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου 21%.

Οι ερευνητές του Βρετανικού Ιατρικού Συμβουλίου, υπό τον Τζέρι ΜακΚάρτνεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Tobacco Control» (Έλεγχος Καπνού), ανέλυσαν δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για 30 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και διαπίστωσαν ότι καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι ανδρών (από όλες τις αιτίες), σε σχέση με τους θανάτους γυναικών.  

Ειδικότερα για τους θανάτους που αποδίδονται στο κάπνισμα, η μικρότερη διαφορά καταγράφεται στην Ισλανδία (97 ανά 100.000 άνδρες) και η μεγαλύτερη στην Ουκρανία (495 ανά 100.000 άνδρες), ενώ όσον αφορά τους θανάτους που αποδίδονται στο αλκοόλ, οι περισσότεροι θάνατοι ανδρών σημειώνονται στη Λιθουανία (253 ανά 100.000 άνδρες) και οι λιγότεροι στην Ισλανδία (29 ανά 100.000 άνδρες).

Στην Ελλάδα, η «ψαλίδα» είναι 230 θάνατοι ανδρών ανά 100.000,  (από όλες τις πιθανές αιτίες). Ειδικότερα στο κάπνισμα, αποδίδονται 297 θάνατοι ανδρών ανά 100.000 και 167 θάνατοι γυναικών ανά 100.000. Στο αλκοόλ, στη χώρα μας (με βάση στοιχεία του 2005), αποδίδονται 67 θάνατοι ανδρών και 18 θάνατοι γυναικών, με συνέπεια η «ψαλίδα» θανάτων εις βάρος των ανδρών εξαιτίας του αλκοόλ να είναι 49 θάνατοι ανά 100.000.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρόωροι θάνατοι των ανδρών δεν οφείλονται σε κάποια βιολογική διαφορά σε σχέση με τις γυναίκες (όπως ορισμένοι έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν), αλλά σε ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και οι καρδιοπάθειες, με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες.

«Το γεγονός ότι η διαφορά (του προσδόκιμου ζωής) ανάμεσα στα δύο φύλα διαφέρει από χώρα σε χώρα, δείχνει ότι έχει κοινωνικές αιτίες και η κυριότερη έχει να κάνει με το κάπνισμα» δήλωσε ο ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποφασίζουν να κόψουν το τσιγάρο. Από την άλλη όμως, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη νέα τάση καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, που παρατηρείται πλέον όλο και πιο έντονα στις νέες γυναίκες.

   

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, 13:32


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Στην αναθεώρηση του outlook του κρατικού χρέους που εκδίδουν οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης σε "αρνητικό" από...