Έτσι έκλεβαν το ΙΚΑ μέσω internet

Έτσι έκλεβαν το ΙΚΑ μέσω internet

Χρήστος Μαζάνης
Η zougla.gr πριν από λίγο καιρό σε έρευνα που έκανε αποκάλυψε τη δράση της «μαφίας της Θράκης», η οποία αποτελεί παρακλάδι ενός μεγαλύτερου κυκλώματος που ευθύνεται για τη μεγάλη απάτη αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ.

Τι έδειξε η έρευνα για τη Μαφία της Θράκης

Στο φώς της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία που έδειξαν οτι μεγάλος αριθμός οικοδόμων αγόραζε ένσημα από εργολάβους και πολιτικούς μηχανικούς της περιοχής προκειμένου να ασφαλιστεί, αλλά στην πραγματικότητα τα ένσημα αυτά ήταν πλαστά.

Οι εργολάβοι έπαιρναν τα χρήματα χωρίς να ασφαλίζουν κανέναν, ενώ ενδιάμεσοι του κυκλώματος που διαχειρίζονταν τα χρηματικά ποσά και προσέγγιζαν τους εργαζόμενους, αποκαλύφθηκε οτι ήταν Ρομά της περιοχής.


Όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το κύκλωμα, τα «βαποράκια ενσήμων», έσπασαν τη σιωπή τους και απευθύνθηκαν σε εργατικά κέντρα, όπως αυτό της Δράμας, προκειμένου να γλιτώσουν από τις κατηγορίες.

Με υπεύθυνες δηλώσεις που δημοσίευσε η zougla.gr, ξεσκεπάζονται τα ονόματα των αφεντικών τους, τα οποία παρέδιδαν τα χρήματα των υποτιθέμενων ασφαλισμένων. Διαβάστε περισσότερα

Η απάτη μέσω του internet

Η κομπίνα αυτή έπειτα από έρευνα που έκανε το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποδείχτηκε οτι δεν γινόταν μόνο σε Μακεδονία και Θράκη, αλλά τα πλοκάμια της μαφίας εξαπλώνονταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Αχαΐα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πιερία, Πρέβεζα και Σέρρες).

Τα βαποράκια ενσήμων προσέγγιζαν και αλλοδαπούς πελατες, οι οποίοι είχαν ανάγκη από τα ένσημα, προφανώς για να εκδώσουν στη συνέχεια άδεια παραμονής.

Σε παρά πολλές περιπτώσεις τα μέλη της σπείρας ζητούσαν το ποσό των 30 ευρώ για να «χορηγήσουν» 20 ένσημα. Δεν παρέλειπαν, βέβαια, να εκμεταλλεύονται και όλες τις υπόλοιπες παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση στο ΙΚΑ, όπως δώρα, επιδόματα και παροχές υγείας.

Δηλώναν οτι ήθελαν μέσω της «ηλεκτρονικής υποβολής»

Το ντοκουμέντο που εξασφάλισε η zougla.gr δείχνει ακριβώς την περίπτωση ενός αλλοδαπού «πελάτη» του κυκλώματος, αποδεικνύοντας ότι στους κόλπους του ΙΚΑ φαίνεται πως κάποιοι γνώριζαν αλλά έκαναν τα στραβά μάτια.

Προσέξτε:

-Στο παρακάτω έγγραφο με ημερομηνία έκδοσης 14/9/2010 από το ΙΚΑ, φαίνεται οτι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος τον Αύγουστο του 2010 απασχολήθηκε και ασφαλίστηκε για 22 ημέρες χωρίς κανένα πρόβλημα. 

-Στην ηλεκτρονική δήλωση που υποβάλει προς το ΙΚΑ αποκλειστικά ο εργοδότης, ο ίδιος εργαζόμενος έχει δηλωθεί κανονικά οτι δούλεψε 22 μέρες όλον τον Αύγουστο και μάλιστα ο ασφαλιστικός οργανισμός το έχει δεχτεί.
-Όταν λοιπόν πάει ο εργαζόμενος στις 12/1/2011 να παραλάβει το συγκεντρωτικό των ενσήμων του από το τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ, στο μηχανογραφικό ακυρώνονται και οι 22 μέρες που έχει δουλέψει τον Αύγουστο του 2010!Το συμπέρασμα, τελικά, είναι οτι ο εργολάβος-εργοδότης παρόλο που μέσω internet δήλωσε - και το δέχτηκε το ΙΚΑ - οτι ασφάλισε τον εργαζόμενο, στην πραγματικότητα τα χρήματα για τις εισφορές δεν καταβλήθηκαν ποτέ και ούτε ο εργαζόμενος ασφαλίστηκε για εκείνη την περίοδο. Για να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια, οι εργολάβοι έδιναν στους εργαζόμενους τα ίδια ακριβώς αντίγραφα των ηλεκτρονικών αιτήσεων, έτσι ώστε να μην υποψιάζονται τίποτα.

Ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ η απάτη

Το ύψος της απάτης σε βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ , ενώ πληροφορίες από το ΙΚΑ αναφέρουν ότι οι ψευδώς δηλωμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να φτάνουν και τους 50.000 .

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, 22:40


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Σε συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς το μεσημέρι της Τρίτης εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές σε δασικές περιοχές της Αττικής. Μία στη Ραφήνα...