Νίκος Μωραΐτης: Άλλο η Μπάμπαλη και άλλο ο Ρέμος…

Νίκος Μωραΐτης: Άλλο η Μπάμπαλη και άλλο ο Ρέμος…

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011, 08:58
Ο σημαντικότερος Έλληνας στιχουργός της τελευταίας δεκαετίας -σύμφωνα με τα air plays, τις πωλήσεις δίσκων και την I.F.B.I.- σε μία σπάνια συνέντευξή του, μιλάει για συνεργασίες, τραγουδιστές και τη μεγάλη επιτυχία που τον ακολουθεί.

Πόσο σχιζοφρενικό είναι να συνεργάζεσαι αυτή την περίοδο με την Ανδριάνα Μπάμπαλη στο «Ο Τζον Τζον ζει» και ταυτόχρονα με τον Αντώνη Ρέμο στο «Κομμένα πια τα δανεικά»;

Μερικές φορές αισθάνομαι ότι είμαι δύο στιχουργοί. Όταν θα κάνω τη δουλειά μου για την Ανδριάνα Μπάμπαλη, την Πρωτοψάλτη, την Αρβανιτάκη, τον Νταλάρα ή τον Κότσιρα, νιώθω εκείνη τη στιγμή ότι έχω να κάνω με τέχνη, πρέπει να δω πόσο εγώ μπορώ να μπω μέσα σε αυτό, πόσο η συμβολή μου μπορεί να είναι καλλιτεχνική, πόσο η γραφή μου μπορεί να είναι βαθιά. Στην περίπτωση των μεγάλων εμπορικών τραγουδιστών, όπως είναι ο Ρέμος ή ο Χατζηγιάννης, υπάρχει ένας συγκερασμός. Όταν, λοιπόν, έχω να δουλέψω με τον Ρέμο ή με τον Χατζηγιάννη, δεν διακινδυνεύω να φτιάξω ένα τραγούδι που να μην πάει στο Νο1. Δεν θέλω καμία αποτυχία μαζί τους. Θέλω την επιτυχία τους, αλλά με τη δική μου γλώσσα.

Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόσουν συνεχώς με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Τι έγινε και στο τελευταίο του cd του έχεις δώσει μόνο ένα τραγούδι;

Εγώ δεν προτείνω σε τραγουδιστές συνεργασίες, γιατί η θέση του στιχουργού είναι λεπτή. Κατά περιόδους έχουν παρουσιάσει το στιχουργό σαν έναν τύπο που κρατάει μια τσαντούλα και τρέχει πίσω από τους τραγουδιστές. Δεν είναι έτσι. Ο τραγουδιστής έχει την επιμέλεια του υλικού του και σου ζητάει μια συγκεκριμένη συνεργασία. Η συνεργασία μου, λοιπόν, με τον Χατζηγιάννη δεν υπάρχει, όχι μόνο τώρα, αλλά ήδη από τον προηγούμενό του δίσκο. Τυχαία, στο φετινό του δίσκο, έχω ένα τραγούδι, τυχαία –τελευταία στιγμή– στον προηγούμενό του δίσκο είχα τρία τραγούδια. Άλλο αν το «Η πολυκατοικία» και το «Εμείς οι δυο σαν ένα» έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία και δόθηκε η εντύπωση μίας μεγάλης δικής μου συμμετοχής στο δίσκο. Η πραγματική δική μου συμβολή σε δίσκους του Χατζηγιάννη έγινε τη διετία 2006-2008. Εδώ και αρκετό καιρό, όμως, δεν υπάρχει σταθερή συνεργασία. Επίσης, ποτέ δεν είχα αποκλειστική συνεργασία μαζί του – πάντα συνεργαζόταν και με άλλους στιχουργούς.

Με ποιους είσαι φίλος από το χώρο;


Με κανέναν! Οι φίλοι μου δεν είναι τραγουδιστές, είναι εκτός όλου αυτού. Ξέρεις, με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να είσαι καλός συνεργάτης και να κρατάς τις σωστές ισορροπίες. Δεν είμαστε το ίδιο, ούτε είναι ίδια η δουλειά μας. Η δική μου δουλειά είναι πίσω από τα φώτα, να μη φαίνομαι, να μπορώ να κυκλοφορώ ανώνυμος στο πλήθος και, παρότι μπορεί να ξέρουν οι άνθρωποι το τραγούδι μου, εμένα να μη με ξέρει κανείς. Αν ήμουν φίλος με τραγουδιστές, θα ήμουν κακός συνεργάτης.

ΠΗΓΗ: Down Town

Διαβάστε επίσης: Αντιγραφή το νέο κομμάτι του Αντώνη Ρέμου;

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011, 09:00


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα