«Καπνιστές» από την εμβρυική ηλικία

«Καπνιστές» από την εμβρυική ηλικία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011, 15:06

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, ακόμη και όταν είναι παθητικό, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία και συρίττουσα αναπνοή (σφύριγμα κατά την αναπνοή), ενώ έχει συσχετιστεί και με τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών.

Οι επιστήμονες συνιστούν όχι μόνο διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και την αποφυγή της έκθεσης των παιδιών και των εγκύων στο παθητικό κάπνισμα.

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος φαίνεται πως αρχίζουν ήδη από την ενδομήτρια ζωή, με την έκθεση του κυήματος στο παθητικό κάπνισμα. Το μητρικό κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων των νεογνών και βρεφών, όπως προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, ενώ βρέθηκε να αποτελεί και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία», επισημαίνει η επιστημονική συνεργάτης της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Α.Χ.Ε.Π.Α., Μαρία Αυγέρη, σε ανακοίνωση που θα παρουσιάσει στην 21η επιστημονική ημερίδα «Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική», που θα πραγματοποιηθεί, στις 22 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στην ημερίδα, την οποία διοργανώνει η Β’ Παιδιατρική Κλινική του Α.Χ.Ε.Π.Α., θα παρουσιαστούν θέματα, τα οποία θα καλύψουν τις σύγχρονες τάσεις της Παιδιατρικής και των οποίων η ανάλυση στοχεύει στη βελτίωση των γνώσεων, όχι μόνο για συχνά παιδιατρικά προβλήματα, αλλά και για την προσέγγιση εξειδικευμένων θεμάτων από ειδικούς.

Πνευμονική δυσλειτουργία στα έμβρυα λόγω παθητικού καπνίσματος

Μεγάλες μελέτες έχουν συσχετίσει την πνευμονική δυσλειτουργία με την πρώιμη έναρξη του παθητικού καπνίσματος από την ενδομήτρια ζωή ή αμέσως μετά τη γέννηση.

«Οι αλλαγές στην αναπνευστική λειτουργία παρουσιάζονται ήδη 7 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, δείχνοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την προγεννητική έκθεση στο κάπνισμα δεν περιορίζονται μόνο στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, άλλα εγκαθίστανται πολύ νωρίτερα», τονίζει η κ. Αυγέρη.

Σύμφωνα με την ίδια, το ενδομήτριο κάπνισμα βρέθηκε ότι σχετίζεται με την εμφάνιση βρογχικού άσθματος, αλλά και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.) στους ενήλικες.

Σχετίζεται το μητρικό κάπνισμα με το «σφύριγμα» κατά την αναπνοή;

Το συχνότερο σύμπτωμα του άσθματος είναι το σφύριγμα κατά την αναπνοή. «Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα στα τρία παιδιά έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο συριγμού πριν από τα 3 χρόνια της ζωής τους, ενώ η συνολική συχνότητα συρίττουσας αναπνοής είναι σχεδόν 50% στην ηλικία των 6 ετών», αναφέρει η κ. Αυγέρη.

Ωστόσο, «δεν εμφανίζουν όλα τα παιδιά με καπνίστριες μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπτώματα συρίττουσας αναπνοής ή με την ίδια βαρύτητα, γεγονός που υποδηλώνει γενετικό καθοριστή για τα παιδιά που εκδηλώνουν μια υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα», εξηγεί η κ. Αυγέρη.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011, 15:06


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα