Αποδεδειγμένα «ασθενές» φύλο οι… άνδρες

Αποδεδειγμένα «ασθενές» φύλο οι… άνδρες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011, 12:44

Σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη, οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στα κρυολογήματα, σε σχέση με τις γυναίκες, όταν τα δύο φύλα βρεθούν υπό την ίδια πίεση στο εργασιακό περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ατζού, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής ιατρικής «Occupational Medicine», μελέτησαν μία ομάδα εθελοντών εργαζομένων -από 40 εταιρείες, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνθήκες εργασιακής πίεσης. Ύστερα από έξι μήνες, οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν αν είχαν κρυολογήσει το προηγούμενο τετράμηνο.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι άνδρες που ένιωθαν στρες στη δουλειά τους ήταν πολύ πιθανότερο (74%) σε σχέση με τις γυναίκες να έχουν κρυολογήσει, γεγονός που αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερης κατάπτωσης του ανοσοποιητικού συστήματός τους. Οι γυναίκες, αντίθετα, φαίνεται να επιδεικνύουν μεγαλύτερη «στωικότητα» και ανθεκτικότητα (γκρινιάζοντας πολύ λιγότερο, επίσης, σε σχέση με τους άνδρες!), σε ανάλογες συνθήκες στρες.

Από εργασιακής πλευράς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο στη δουλειά τους οι άνδρες να αντιδρούν χειρότερα (και να απουσιάζουν συχνότερα) σε σύγκριση με τις γυναίκες, εξαιτίας κρυολογημάτων που σχετίζονται κατά βάθος με το άγχος.

Το στρες και η κατάθλιψη αποτελούν βασική αιτία απουσιών των εργαζομένων (και των σχετικών αδειών) από την εργασία τους σε πολλές χώρες, ενώ παράλληλα μειώνουν την παραγωγικότητα αρκετών από αυτούς που προσέρχονται στη δουλειά τους.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011, 12:44


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα