Οι έντονες ημικρανίες δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο

Οι έντονες ημικρανίες δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011, 13:03

Όπως διαβεβαιώνει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, ακόμα και οι πιο δυνατοί πονοκέφαλοι δεν κάνουν κακό στα εγκεφαλικά κυκλώματα.

«Σχεδόν πάντα το πρώτο πράγμα που ρωτάνε οι ασθενείς με ημικρανίες είναι αν κινδυνεύει ο εγκέφαλός τους. Τώρα, μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση: δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου» δήλωσε ο υπεύθυνος της νέας μελέτης γιατρός-νευροεπιδημιολόγος, Κριστόφ Τζουριό, ερευνητής του Πανεπιστημίου «Πιερ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού και του Ινστιτούτου INSERM.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις γνωσιακές και νοητικές ικανότητες σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 65 ετών, από τους οποίους περίπου το 15% υπέφερε από ημικρανίες σε όλη σχεδόν τη ζωή του.

Οι Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους δεν διέφεραν σε τίποτε από τους υπολοίπους, όσον αφορά στις νοητικές επιδόσεις τους. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι που είχαν υποφέρει από τις πιο βασανιστικές ημικρανίες επί χρόνια δεν έδειχναν να έχουν υποστεί κάποια επίπτωση στις λειτουργίες του εγκεφάλου τους.

Οι ημικρανίες πλήττουν κατά καιρούς περίπου ένα στα εννέα άτομα. Οι αιτίες είναι ακόμα ασαφείς, αλλά σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και τη φθορά των μικροσκοπικών εγκεφαλικών αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την περιοχή αυτή. Αν και τέτοιες κακώσεις υπάρχουν στο εσωτερικό των μικροαγγείων του εγκεφάλου όσων πάσχουν από ημικρανίες, αυτό δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο εκφυλισμό των νοητικών λειτουργιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό περιοδικό «British Medical Journal».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011, 13:03


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...