Μυστικοί πράκτορες σε αποστολή να... σώσουν τον πλανήτη Γη!

Μυστικοί πράκτορες σε αποστολή να... σώσουν τον πλανήτη Γη!

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011, 10:16

Συστήνονται ως πράκτορες, αλλά δεν εμπλέκονται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Είναι παιδιά
ηλικίας 8-10 ετών,  που έχουν βάλει ως στόχο τους να σώσουν τη Γη. Είναι οι «Πράκτορες του Πλανήτη».  

Πριν από δύο χρόνια, δύο γυναίκες με έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, η Ελένη Ανδρεάδη και η Νάντια Χατζητόλιου- Τακά, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία «Πράκτορες του Πλανήτη», ελπίζοντας ότι θα προσφέρουν μια περισσότερο διασκεδαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση στα παιδιά της πόλης.

«Με εξέπληξε το πόσες ανησυχίες έχουν τα παιδιά για τις αρνητικές επιδράσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος και συγχρόνως το πόσο αδύναμα αισθάνονται στο να καθορίσουν το μέλλον τους», εξηγεί η Ελένη Ανδρεάδη. «Τα παιδιά έχουν δύναμη στην οικογένεια και μπορούν να επιφέρουν αλλαγές, σε πρώτη φάση ασήμαντες, αλλά στο σύνολό τους πολύ σημαντικές» προσθέτει η ίδια.

Οι «Πράκτορες του Πλανήτη», σε συνεργασία με δασκάλους δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στα παιδιά πρωτότυπα περιβαλλοντικά προγράμματα, επιστρατεύοντας το χιούμορ και την καινοτομία.

Μυστικές επιστολές με αποστολέα την… «Περιβαλλοντοπόλ», οι οποίες θα πρέπει να ανακυκλωθούν, προτού αυτοκαταστραφούν, κινούμενα σχέδια- συμπαραστάτες των πρακτόρων και αποστολές σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, τη μείωση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, ενεργοποιούν τη φαντασία των μικρών συμμετεχόντων.  Βέβαια, κάθε επιτυχημένη αποστολή επιβραβεύεται με ένα παράσημο, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά.

Στόχος των προγραμμάτων που εφαρμόζονται είναι να μάθουν έμπρακτα τα παιδιά πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και να μεταφέρουν τις καλές αυτές πρακτικές από το σχολείο στο σπίτι και στη συνέχεια σε όλο τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος Ευέλικτης Ζώνης του Υπουργείου Παιδείας. Μέχρι στιγμής, έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερα από 400 παιδιά σχολείων της Θεσσαλονίκης, ενώ στόχος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας είναι να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.


   

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011, 10:16


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα