Εργαζόμενες μητέρες- παχύσαρκα παιδιά

Εργαζόμενες μητέρες- παχύσαρκα παιδιά

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011, 03:22
Mια νέα αμερικανική έρευνα αναφέρει πως όσο περισσότερο δουλεύουν οι μητέρες παιδιών, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τα παιδιά τους να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ερευνητές από το American University στην Ουάσιγκτον, το Cornell στη Νέα Υόρκη και το πανεπιστήμιο του Σικάγου, μελέτησαν στοιχεία περισσότερων από 900 παιδιών σε 10 πόλεις. Ανακάλυψαν ότι ο συνολικός χρόνος που εργάζονταν οι μητέρες είχε σωρευτική επίδραση στο Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών.

Για ένα παιδί μέσου ύψους, είναι ισοδύναμο με αύξηση βάρους σχεδόν κατά μισό κιλό κάθε 5 μήνες, σε σύγκριση με τη συνήθη αύξηση που παρατηρείται καθώς ένα παιδί μεγαλώνει.

Τα ευρήματα ήταν ισχυρότερα για τα παιδιά έκτης δημοτικού, που ήταν τα μεγαλύτερα που μελετήθηκαν.
Αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα των παιδιών, ο χρόνος που περνούσαν χωρίς επίβλεψη ή που παρακολουθούσαν τηλεόραση δεν εξηγούσαν τη σχέση μεταξύ εργασίας της μητέρας και παιδικού ΔΜΣ.
Οι ασυνήθιστες ώρες που εργαζόταν μια μητέρα ή η νυχτερινή βάρδια δεν συνδέονταν σημαντικά με τον Δείκτη Μάζας σώματος του παιδιού.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν με σαφήνεια τα ευρήματα, αλλά εκτιμούν ότι επειδή οι εργαζόμενες μητέρες έχουν περιορισμένο χρόνο να ψωνίζουν υγιεινά τρόφιμα και να προετοιμάζουν το φαγητό, αυτές και τα παιδιά τους καταναλώνουν περισσότερα ‘γρήγορα και έτοιμα φαγητά’ τα οποία συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών και θερμίδων.

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν ως παχύσαρκοι ενήλικες και να παρουσιάσουν νόσους όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους και νόσο λιπώδους ήπατος. Η παιδική παχυσαρκία επίσης συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς και ακαδημαϊκά στην εφηβεία και ενήλικο ζωή, δήλωσε ο ερευνητές Taryn Morrissey, του American University.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011, 03:27


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...