Αίγυπτος: Η επόμενη μέρα

Αίγυπτος: Η επόμενη μέρα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, 09:55
Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν σήμερα στην πλατεία Tahrir του Καΐρου και πανηγυρίζουν την πρώτη ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου, Hosni Mubarak.

Στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Tahir ομάδες νέων χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Mubarak.
Στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Mubarak, ο οποίος κυβέρνησε σχεδόν επί 30 χρόνια την Αίγυπτο, ορισμένοι ακόμη κοιμούνταν νωρίς το πρωί αλλά πολλοί ανάμεσά τους μετείχαν όλη τη νύχτα στους πανηγυρισμούς που άρχισαν μετά την ανακοίνωση του πρώην πλέον Αιγύπτιου προέδρου, ότι παραδίδει την εξουσία στο στρατό.

«Γιορτάζουμε, ξαναγεννηθήκαμε!», φώναζε ο 40χρονος Usama Tufik Saadala. «Τελείωσε η αδικία! Καθυστερήσαμε σε σχέση με άλλες χώρες. Τώρα έχουμε μια αξία στα μάτια των ξένων, του αραβικού κόσμου», δήλωσε και τα μάτια του έλαμπαν από χαρά.

«Θέλουμε να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι», πρόσθεσε αναφέροντας ότι και ο ίδιος έμεινε προφυλακισμένος επί τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα από τη στρατονομία.
Η ανακοίνωση της παραίτησης του 82χρονου Mubarak έγινε μετά τη διαδήλωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Αιγυπτίων που ζητούσαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει από την εξουσία.

Ο ισχυρός αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος στο εξής είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τη νομιμότητα, στην οποία προσβλέπει ο λαός.

Αποκαθίστανται οι ρυθμοί ζωής στο Κάιρο

Εν τω μεταξύ, δυνάμεις του στρατού άρχισαν ήμερα το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία Tahrir.

Οι στρατιώτες αφαιρούν τα συρματοπλέγματα όπως και τα οδοφράγματα, αρχίζοντας από αυτά που είχαν στήσει δίπλα στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, στη βόρεια είσοδο της πλατείας.

Ο στρατός απομακρύνει επίσης τα καμένα αυτοκίνητα, ώστε να καθαρίσει η πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Mubarak. Στις προσπάθειες αυτές βοηθούν και οι πολίτες.

Τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία Tahrir φράζοντας τις εισόδους της, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Έπεσε ο Μουμπάρακ
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011, 18:24

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, 10:03


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα