Η πρόωρη φαλάκρα συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη;

Η πρόωρη φαλάκρα συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011, 10:59

Σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, οι άνδρες που αρχίζουν να γίνονται φαλακροί στην ηλικία των 20 ετών περίπου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Ντεκάρτ» του Παρισιού, του Ινστιτούτου Κιουρί και του νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού», υπό τον Φιλίπ Ζιρό, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας «Annals of Oncology», αφού συνέκριναν επί 28 μήνες 388 άνδρες που έκαναν θεραπεία για καρκίνο του προστάτη με 281 υγιείς άνδρες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τη νόσο είχαν διπλάσιες πιθανότητες, σε σχέση με τους υγιείς, να έχουν αρχίσει να χάνουν τα μαλλιά τους από τα 20 τους.

Αντίθετα, αν οι άνδρες άρχισαν να είναι φαλακροί από τα 30 ή τα 40 τους, τότε δεν υπήρχε αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. «Η φαλάκρα στην ηλικία των 20 ετών μπορεί να αποτελεί έναν από τους εύκολα προσδιορίσιμους παράγοντες κινδύνου, αλλά περισσότερες μελέτες πρέπει να γίνουν πλέον για να το επιβεβαιώσουν, τόσο σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών όσο και σε μοριακό επίπεδο» δήλωσε ο Ζιρό.

Όπως είπε ο Γάλλος ερευνητής, ο έγκαιρος εντοπισμός των ανδρών υψηλού κινδύνου θα επιτρέψει να αρχίσουν πρόωρα τους διαγνωστικούς ελέγχους και, αν χρειαστεί, την προληπτική χημειοθεραπεία, με χρήση φαρμάκων, όπως π.χ. η φιναστερίδη, που καταπολεμούν τόσο τη διόγκωση του προστάτη όσο και τη φαλάκρα, μπλοκάροντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια ανδρογόνο ορμόνη, τη διυδροτεστοστερόνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια των μαλλιών.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, σκοτώνοντας περίπου 255.000 άνδρες διεθνώς κάθε χρόνο. Από την άλλη, η φαλάκρα πλήττει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, περίπου το 50% των ανδρών στη διάρκεια της ζωής τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη δημιουργία φαλάκρας και στις ανδρογόνες ορμόνες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011, 10:59


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα