Διατροφή στο… αυτοκίνητο

Διατροφή στο… αυτοκίνητο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011, 09:08

Πόσο συχνά βρεθήκατε στον δρόμο είτε για ένα μεγάλο ταξίδι εκτός πόλης είτε μέσα στην πόλη; Όσοι, δε, ζουν σε μεγαλουπόλεις περνούν αρκετές ώρες της μέρας τους στο αυτοκίνητο, λόγω της κίνησης στους δρόμους. Αυτός ο τρόπος ζωής μάς αναγκάζει να οικειοποιηθούμε το αυτοκίνητο, μετατρέποντάς το στο κυριότερο μέρος της ζωής μας, με αποτέλεσμα να το αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας.

Τι ρόλο παίζει το φαγητό στο αυτοκίνητο;

Μία από τις πρωταρχικές μας ανάγκες που οφείλουμε να ικανοποιήσουμε, όταν βρισκόμαστε επί ώρες στο αυτοκίνητό μας, είναι το φαγητό. Πολλοί είναι αυτοί που τρώνε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, αγνοώντας τη διατροφική παγίδα που τους επιφυλάσσεται.

Πέψη και οδήγηση… αταίριαστο δίδυμο

Όταν οδηγούμε, το σώμα μας βρίσκεται σε ένταση, γιατί είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Συνεπώς, ο οργανισμός δεν είναι πλήρως ενεργοποιημένος να μεταβολίσει αυτό που τρώμε, καθώς μια άλλη εργασία του σώματος είναι σε προτεραιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αιματώνεται σωστά το στομάχι και το υπόλοιπο γαστρεντερικό σύστημα, αφού η καρδιά στέλνει αίμα πρωταρχικά στον εγκέφαλο (για να είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση) και στους μυς μας (για την κίνηση τιμονιού, πεντάλ, ταχυτήτων).

Φαγητό στο τιμόνι και τυμπανισμός

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, έχουμε την τάση να μη μασάμε σωστά την τροφή, αλλά να την καταπίνουμε, πιστεύοντας πως το σώμα μας μπορεί να αλέσει και να χρησιμοποιήσει σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή οτιδήποτε του ρίξουμε. Η ελλιπής μάσηση επηρεάζει την πέψη και τον μεταβολισμό της τροφής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τον ρόλο της πέψης αναλαμβάνουν τα βακτήρια του εντέρου μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να παράγονται αέρια και να δημιουργείται το αίσθημα του τυμπανισμού.

Οδήγηση και υπερφαγία

Όταν καταναλώνουμε φαγητό στο τιμόνι, δεν καταλαβαίνουμε πόση ακριβώς ποσότητα φαγητού τρώμε, ενώ ταυτόχρονα χάνουμε και μεγάλο μερίδιο της απόλαυσης και της γεύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε τη λανθασμένη αίσθηση πως δεν χορτάσαμε και να αναζητούμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, για να ικανοποιηθούμε.

Συνοπτικά, το αυτοκίνητο, ως μέρος της ζωής μας, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με γρήγορα και υγιεινά σνακ, όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μπισκότα ολικής άλεσης, 100% φυσικούς χυμούς και light αναψυκτικά.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011, 09:08


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), με την οποία «κλειδώνει» θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, εξέδωσε η Άγκυρα...