Η σωματική άσκηση ενάντια στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Η σωματική άσκηση ενάντια στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011, 13:15

Όσοι άνθρωποι πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν πρέπει να αποδέχονται την κατάστασή τους και να προσαρμόζονται σε ένα «χαλαρό» και τελικά περιορισμένο στιλ ζωής.

Αντίθετα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, θα πρέπει, με ενεργητικό τρόπο, να κάνουν ένα συνδυασμό σωματικής άσκησης και συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας, για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τρούντι Τσάλντερ του King's College του Λονδίνου και τον καθηγητή Μάικλ Σαρπ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», συνιστούν στους ασθενείς να «δοκιμάζουν» σιγά σιγά τα όρια τους, αντί να επαναπαύονται, αν θέλουν να βγουν μια ώρα αρχύτερα από την κατάστασή τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 60% των ασθενών παρουσίασε αισθητή βελτίωση, όταν οι θεραπευτές τούς ενθάρρυναν σταδιακά να κάνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα (ο κάθε ασθενής με τον δικό του ξεχωριστό ρυθμό). Ενώ, όταν οι θεραπευτές συμβούλευαν τους ασθενείς να αποδεχθούν το «σύνδρομό» τους και να προσαρμόσουν ανάλογα την καθημερινή τους ζωή, οι ασθενείς έδειξαν σημαντικά μικρότερη βελτίωση σε χρονικό διάστημα 52 εβδομάδων.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια μακροχρόνια εξουθενωτική πάθηση, που κάνει τον άνθρωπο να νιώθει σωματική και νοητική εξάντληση, έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, ανήσυχο ύπνο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις κ.ά.. Είναι, επίσης, γνωστή ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα και εκτιμάται ότι πλήττει περίπου 17 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ενώ, δεν υπάρχει ακόμα κάποια θεραπεία και οι γιατροί δεν ξέρουν την αιτία της. Μερικοί πιστεύουν ότι αφορμή είναι κάποια μόλυνση από ιό (κάτι που όμως δεν έχει επαληθευθεί) και υπάρχει διαφωνία και για τους τρόπους καταπολέμησης της πάθησης, ενώ αρκετοί ασθενείς αντιδρούν στην ιδέα ότι μπορούν να βοηθηθούν από ψυχοθεραπεία.   

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011, 13:15


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα