Εμβολιασμό των παιδιών κατά της φυματίωσης ζητεί το Υπ. Παιδείας

Εμβολιασμό των παιδιών κατά της φυματίωσης ζητεί το Υπ. Παιδείας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011, 14:50

Με εγκύκλιό του, το Υπουργείο Παιδείας καλεί να εμβολιαστούν κατά της φυματίωσης τα παιδιά μέχρι 12 ετών που, για διαφόρους λόγους, δεν έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί. Ενώ, καλεί τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ακτινογραφίες θώρακος, ανά πενταετία, και τονίζει:

«Σε περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί στους εκπαιδευτικούς επίμονος βήχας, ο οποίος διαρκεί πάνω από μήνα, πέραν της κλινικής εξέτασης, πρέπει να γίνεται έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται έλεγχος του ευρύτερα κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού, η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών.

Οι εμβολιασμοί διενεργούνται από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, όπως οι νομαρχιακές υγειονομικές υπηρεσίες, τα κέντρα υγείας, τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα λειτουργούντα αντιφυματικά κέντρα, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α..

Επιπροσθέτως, οι εμβολιασμοί καταγράφονται στο βιβλιάριο υγείας των μαθητών - μαθητριών. Η φυματίωση είναι υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, το υπουργείο καλεί τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να διευκολύνουν τις υγειονομικές υπηρεσίες που επιθυμούν να εξετάσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ενημερώσουν σχετικά τους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων των σχολείων τους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011, 14:50


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα